miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

ÎNVĂȚĂMÂNTUL TREBUIE SUSȚINUT DE MEDIUL PRIVAT. ELEVII DE LA ECONOMIC, IN PRACTICĂ LA HASTRO

Un număr de aproximativ 30 de elevi de la profilul economic, de la Colegiul Național Economic ”Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin, au participat timp de trei săptămâni la un stagiu de practică la firma ”Hastro Șovarna” din oraș, societate cu profil agricol. Elevii au deprins aici principalele aspecte legate de contabilitatea primară.

”Au învățat întocmirea documentelor de evidență primară, în format Excel. Pentru profilul economic este important pentru că vor ști să verifice actele de evidență pe care ei le vor înregistra în contabilitate. De la anul am convenit cu doamna profesor să trecem la conturi.Anul trecut au mai fost elevi, doar o parte din această clasă. ”, a declarat contabilul referent Floare Boran, din cadrul ”Hastro Șovarna”, gazda elevilor.

13616381_1340896769259781_300710975_o

Cea care a mijlocit colaborarea dintre Colegiul Național Economic ”Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin și societatea ”Hastro Șovarna”, este Maria Stroescu, fiica proprietarului firmei, elevă la aceeași unitate de învățământ, care este privilegiată din acest punct de vedere, întrucât teoria învățată la școală o pune în practică în timp real. Din păcate, însă, învățământul românesc nu are prea mare sprijin din acest punct de vedere, dovadă fiind numărul mare de șomeri care ies de pe băncile liceelor, din cauza faptului că elevii sunt slab pregătiți și nu își găsesc locul pe piața muncii. La noi, în timpul orelor de curs, se învață teoria, dar în majoritatea domeniilor aceasta are nevoie de parte practică pentru a fi aplicată.

13621690_1340896785926446_1532984305_o

”La noi în Severin, agenții economici nu sunt prea dornici să primească elevi în practică, mai ales pe partea de contabilitate. Dacă mergeam la un supermarket, învățau mai mult parte de comerț.”,a  spus Tatiana Miculescu, profesor la Colegiul Național Economic ”Teodor Costescu”.

Finalul celor trei săptămâni de practică a fost mai relaxant pentru elevi, întrucât ei s-au întâlnit la sediul firmei să tragă concluziile și să își facă planuri de vacanță.

”E un lucru important pentru copii să plece în viață cu un bagaj de cunoștințe practice, pe lângă teorie. Noi am angajat elevi după terminarea liceului, un medic veterinar după terminarea studiilor, iar în toamna aceasta vrem să aducem în practică studenți de la Facultatea de Agronomie din Craiova, la ferma vegetală. Firmele nu ar trebui să fie reticente la astfel de activități pentru că avem nevoie ca tinerii care ne iau locul peste câtva timp să aibă o pregătire solidă. Am propus celor de la Colegiul Economic, ca elevii să participe la mese rotunde, să ceară sponsorizări la firme pentru acestea, să întocmească planuri de afaceri. În Germania se fac opt ore de zi de practică încă din clasa a VII-a.”, a declarat proprietarul firmei care i-a găzduit pe elevi, Cornel Stroescu.

13633226_1340896915926433_1391370491_o

Întâlnirea de final a fost organizată de proprietarii firmei care i-au răsplătit pe elevi pentru munca pe care au depus-o în ultimele trei săptămâni, dorind astfel să își și încurajeze.

Oana Buzatu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top