duminică , 23 ianuarie 2022
NEWS ALERT

INVITAŢIE ÎN CLISURA DUNĂRII

Panorama

Drumeţii în zone pitoreşti, sporturi nautice, plimbări cu bicicleta şi mai ales preparate tradiţionale. Sunt doar câteva dintre atracţiile turistice ale celei mai frumoase zone din România şi din Europa, Defileul Dunării. De ani buni turismul pe Clisura Dunării, de departe cea mai spectaculoasă zonă a Mehedinţiului ca frumuseţe,  prinde viaţă în fiecare primăvară. Numărul celor care ajung în acest colţ de rai şi al celor care se bucură de frumuseţea locurilor, este tot mai numeros.

În urmă cu zece ani era greu să vorbeşti de turism pe Clisura Dunării. Deşi ofereau frumuseţi nebănuite, locurile erau  destul de puţin vizitate. Cel care a îndrăznit să pună bazele turismului rural pe Clisură a fost Doru Oniga. Împreună cu familia şi încă un asociat, acesta deschidea prima pensiune de pe malul fluviului, denumită “Steaua Dunării”. La scurt timp cei doi şi-au împărţit afacerea, iar cele două pensiuni fiinţează şi astăzi. Steaua Dunării este acum o pensiune care poate primi aproximativ 50 de turişti, în camere single, duble sau apartamente. Doru Oniga, proprietarul acesteia, ne spune câte ceva despre frumuseţile pe care turiştii le pot găsi în Clisură: „Turiştii au posibilitatea să pescuiască, au posibilitatea să facă sporturi nautice, cu inelul, cu banana, un sky nautic pentru cunoscători şi de ce nu, să facă o plimbare prin Cazanele Dunării să admire peisajele şi obiectivele turistice care se află în zonă.

Steaua DunariiDe la pensiunea noastră, dacă se pleacă cu barca pe care o punem la dispoziţie, primul obiectiv de interes turistic este Tabula Traina. Apoi urmează intrarea în cazanele Mici unde sunt două obiective: Bustul lui Decebal sculptat în stâncă, cea mai mare sculptură în piatră din Europa şi Mănăstirea Mraconia, care s-a reconstruit. Ai impresia că iese din Dunăre. În Cazanele Mari găsim cele două peşteri renumite, Peştera Veteranii, la care oprim, intrăm în ea şi găsim un ranger al Parcului Natural Porţile de Fier, care povesteşte toată istoria acestei peşteri, apoi urmează peştera Ponicova. “Pentru turiştii care vin la noi primăvara, le spunem că nu trebuie să rateze laleaua galbenă de cazane. Specia este una unică, şi poate fi observata pe abrupturile calcaroase ale Ciucarului Mare,  numai de pe Dunare, din barcă, în primele zile ale lunii mai” îşi încheie povestea Doru Oniga. Preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de pensiuni din Clisura Dunări completează frumuseţea incursiunii noastre de astăzi vorbind despre Peştera Ponicova. Aceasta este cea mai mare peşteră din Clisura Dunării, cu trei galerii, dintre care cea mai frumoasă este galeria concreţionară cu sala coloanelor, unde sunt foarte multe stalactite şi stalacmite, este o peşteră neamenajată, naturală, ceea ce îi oferă o frumuseţe sălbatică.

Septembrie 2Şi dacă vi s-a făcut foame de la atâta colindat pe cărări de munte, în multe din cele aproape 40 de pensiuni deschise în ultimii ani pe Clisura Dunării sunt bucătărese pricepute şi preocupate să încânte gusturile. Vă recomandăm să gustaţi delicioasa saramură de peşte, ciorba de peşte, plachia de crap, ce mai, o bucătărie bazatăpe o mulţime de preparate din peşte. Bucătari măiaştrii găsiţi şi la Pensiunea Septembrie, aflată în unul dintre cele mai pitoreşti golfuri de pe Clisura Dunării. Locul vă oferă un peisaj fabulos, unic, cu o panoramă superbă asupra lacului de acumulare şi asupra întregii zone. Septembrie este de asemenea una dintre cele mai moderne locaţii de cazare din zonă, aici găsiţi o piscină şi puteţi practica tot felul de sporturi nautice.  Revenind la chestiuni de bucătărie, maeştrii pricepuţi ai artei culinare  pot prepara şi alte bunătăţi pe pofta inimii turiştilor.

Septembrie 1Când vine vorba de preţuri, ele sunt destul de accesibile tuturor buzunarelor. Pornesc de la sume mai mici doar pentru cazare şi ajung până la 200 de lei/ de persoană, pensiune completă. Acum, că se apropie Paştele,trebuie să spunem că în ultimii ani o mulţime de turişti vin să petreacă noaptea sfântă la Pensiunile din Clisura Dunării. După ce primesc Sfânta Lumină a Învierii în Micuţa dar frumoasa Mănăstire Mraconia, sunt aşteptaţi de gazdele din pensiuni cu o mulţime de preparate tradiţionale, ouă roşii, drob, cozonac, stropite cu ţuică de smochină şi un vin roşu. Locuri mai sunt disponibile, aşa că invitaţia rămâne deschisă.

Mihai BĂDESCU

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top