luni , 29 noiembrie 2021
NEWS ALERT

JUDO: PERFORMANȚE FĂRĂ NICIO MOTIVARE: JUDOKA CSM TURNU-SEVERIN, AFECTAȚI ȘI DE CRIZA SANITARĂ

„Hotelul Piatra Mare din stațiunea Poiana Brașov a găzduit la sfârșitul săptămânii trecute Campionatele Naționale de Judo, rezervate juniorilor, U21, individual , dar si pe echipe.

Competiția organizată de Federația Română de Judo a adunat la start cei mai buni Judoka din țară. Au fost prezenți la Poiana Brașov 239 de sportivi legitimați la 47 de cluburi.

CSM Drobeta Turnu Severin a participat cu 5 sportivi care s-au clasat după cum urmează:  Locul al II lea – VLADU ANA MARIA – 44 kg, locul al III-lea, ARGINT DIANA – 52 kg, locul al III-lea, VLAD TOPALĂ , + 100 kg, locul al XI-lea, CONSTANTIN BASICA – 66 kg,  și neclasată, REBEKA MITAR, la categoria 57 de kg.  În competiția pe echipe fetele au luptat sub culorile clubului CSM Pitești cu care avem o colaborare veche și rodnică și au reușit să cucerească medalia de aur, adăugând încă un titlu de campioane naționale” precizează Lena Sterea.

            Ținând cont de aceste rezultate, am purtat un scurt dialog cu doamna Lena Sterea, antrenor în cadrul CSM Turnu.-Severin.

            Cum a fost competiția și cum vedeți rezultatele obținute?

            Competiția a fost una de obiectiv pentru sportivii noștri, medaliile ar fi putut să fie mult mai strălucitoare, meciurile pierdute se puteau câștiga, numai că pregătirea a fost cumva scurt-circuitată de acest cod roșu. Am fost obligați să ne antrenăm afară pe terenul de fotbal, ori specificul sportului nostru îl reprezintă kimonoul, tatami și alte mijloace de antrenament. Așadar, această pandemie ne-a schimbat cumva așezarea pe podium, dar trebuie să-i facem față. Putea să fie și mai rău, așa că sunt bune și aceste rezultate. În judo, simțul  kimonoului, simțul partenerului, simțul saltelei se pierd în numai 48 de ore, ori noi, două săptămâni înainte de această competiție de obiectiv, ne-am antrenat afară, pe ploaie, pe vânt… Doar când a fost senin am scos câteva saltele afară și ne-am apropiat cumva  de specificul pregătirii noastre.

Ce ne puteți spune despre această colaborare cu CSM Pitești?

            În ceea ce privește colaborarea cu CSM Pitești, este veche, cred că este al patrulea an în care fetele noastre luptă pentru ei, pentru că acest club acordă atenție concursurilor pe echipe, unde sportivii își mai adaugă cumva meciuri foarte bune, cu adversarii din celelalte echipe. Și de data aceasta, CSM Pitești a reușit să câștige primul loc și să fie campioane, ca și anul trecut, în noiembrie la  cadeți, când tot așa, fetele noastre al luptat sub culorile acestui club. Deci facem o echipă bună cu CSM Pitești. Printre câștigătoare sunt cele trei fete, Ana-Maria  Vladu,  Diana Argint și Rebeka Mitar, ele sunt cele trei fete care au luptat și anul trecut și  acum, pentru CSM Pitești.

Financiar cum mai stați? Acești copii sunt stimulați cumva?

Din păcate nu sunt stimulați și din cauza acestui fapt, că sportivii nu sunt motivați dar și din cauza Pandemiei, din cauza condițiilor sociale și sanitare prin care trecem, am pierdut sportivi medaliați la Europene, am pierdut campioni naționali, am pierdut sportivi de perspectivă, dar nu poți să-i obligi.  Sportul de performanță nu se face cu forța. Au renunțat la sport și au ales să se îndrepte către școli militare, școli de poliție, sau au ales să plece în străinătate, unde au găsit un loc de muncă cu bani. Dar acest lucru se întâmplă în tot sportul românesc, nu numai la judo.

Ce competiții urmează pentru sportivii judoka?

Vom urma, în continuare, calendarul competițional oficial al Federației Române de Judo, sper să nu avem parte de o nouă situație sanitară care să ne blocheze, iar dacă nu se va întâmpla nimic rău, urmează la începutul lunii mai, imediat după Sărbătorile Pascale, un Campionat Național de Tineret, U 23 și individual și echipe și apoi, la sfârșitul lunii mai e individual Under 16 și echipe Under 18. La Under 23 vom merge cu șase sportivi, dacă totul va fi în regulă, dacă vor fi sănătoși, pentru că sunt anumite condiții pentru a participa la o competiție națională, apoi la echipe, Under 18, două fete vor lupta din nou pentru Pitești, pentru că vom face echipă la Under 18. La Under 16, CSM Drobeta-Turnu-Severin, dacă va fi în regulă, va avea trei sportive și vom vedea ce mai urmează. Noi ne-am dori foarte tare să se dea drumul la competițiile acestea internaționale, tip Cupă Europeană, Campionate Europene și așa mai departe și pentru vârste mai mici, vorbesc, pentru că la nivel de seniori, încă se desfășoară, aceste competiții, pentru că fiind an olimpic, nu s-a încheiat încă, această calificare pentru Olimpiadă și continuă aceste competiții care aduc puncte de calificare. Numai că, la vârste mici, respectiv junior și cadeți, încă nu este libertate de organizare. Astfel ne-am putea măsura forțele cu sportivi din afară, acesta este un aspect, am acumula experiența și atitudinea și ne-am cunoaște posibilii adversari din toată Europa, pentru a putea câștiga o medalie la Campionatele Europene, La Campionatele Mondiale, pentru că acesta este scopul final.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top