luni , 29 noiembrie 2021
NEWS ALERT

LA KLADOVO (SERBIA) A FOST INAUGURAT CENTRUL CULTURAL ROMÂNESC

În Serbia, la Kladovo a fost inaugurat miercuri Centrul Cultural Românesc, un proiect al Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea” din Kladovo, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP).

deschidere

Realizarea unui centru cultural românesc a pornit ca o idee a asociației românești din Kladovo, conduse de Tihan Matasarevici. Aici funcţionează o bibliotecă de carte românească pentru copii și au loc cursuri de limba română cu elemente de cultură națională.

DSCF1535

“Copiii, dar și părinții lor, aveau nevoie de o bibliotecă de carte românească, în care să fie educați în spiritul culturii și tradițiilor poporului român și în care să efectueze cursuri suplimentare de limba română cu elemente de cultură românească. Doar pregătindu-se temeinic și descoperind cultura impresionantă a mândrului și neînfricatului popor român, acești copii vor ajunge într-o zi să nu se mai scindeze în români și vlahi și să fie românii adevărați de mâine”, spune Tihan Matasarevici.

DSCF1536

La eveniment au fost prezenţi Consulul general la Zajecear, Excelența Sa Iulian Nițu, Radu Cosma din partea Departamentulului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene din Craiova, care recent au făcut o donaţie importantă de carte pentru centrul cultural din Kladovo şi, bineînţeles, membrii comunităţi de români din Kladovo.

DSCF1527

„Centrul cultural pentru români în Kladovo înseamnă extrem de mult pentru că dacă ne gândim că numai în urmă cu câţiva ani acest lucru pentru foarte mulţi părea imposibil de realizat, că nu vor putea să obţină aprobările. Înseamnă un pas foarte mare înainte. Practic înseamnă că uşor-uşor românii din Valea Timocului încep să-şi recapate drepturile, drepturi de care au beneficiat numai românii din Voievodina. Vă mulţumesc frumos pentru ceea ce aţi realizat pentru d-voastră şi pentru comunitatea românilor din Serbia de Est, să folosiţi cu drag acest centru, să vă adunaţi copiii, să-i învăţaţi şi să le spuneţi ce sunt şi să vă menţineţi identitatea şi cultura naţională pentru că este cel mai important lucru pe care îl aveţi”, a spus Consulul general al României, miercuri, la Kladovo.

Despre importanţa acestui centru  vorbit şi Radu Cosma, consilier la DPRRP, cel care a coordonat de altfel acest proiect finanţat de departament.

DSCF1539

„Este o bucurie pentru mine să particip astăzi la deschiderea Centrului Cultural Românesc din Kladovo, mai ales că am fost de la început alături de domnul Matasarevici în ceea ce priveşte creionarea unei idei. Era nevoie să se adune românii într-un loc şi să-şi dea copiii să înveţe limba română, să înveţe obiceiurile, tradiţiile şi istoria românească, dar nu se găseau oameni care să-i strîngă pe aceşti români pentru că din experienţă vă spun că mulţi lideri nu numai din Serbia, ci şi din Bulgaria, din Ucraina, Republica Moldova încearcă să tragă spuza pe turta lor şi să nu coaguleze comunitatea”, a spus, la rândul său, Radu Cosma.

De asemenea, Radu Cosma a subliniat faptul că deschiderea acestui centru a fost posibilă datorită implicării lui Tihan Matasarevici, preşedintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea” din Kladovo.

„Multă vreme s-a vehiculat în presa românească că statul român nu a susţinut deloc românii din Valea Timocului, că 200 de ani românii de aici au fost uitaţi. Ei bine ei nu au fost uitaţi, susţinerea a fost începând cu 1990, şi a fost foarte multă, numai că trebuiau găsiţi oameni care să poată strânge în jurul lor alţi oameni, cum este domnul Matasarevici, oameni care să fie stâlpi în comunitate, care să nu-i dezbine pe români, care să aibă un mesaj corect şi coerent tot timpul, nu una să spună la Belgrad, alta să spună la Bucureşti, nu una să spună în faţa românilor şi alta să spună în faţa sârbilorşi tocmai de aceea cred că timpul poeziei, timpul romantic în care veneau câţiva ziarişti în Serbia şi li se spunea că <<noi aici suntem asupriţi, nimeni nu ne înţelege pe noi, trebuie să fiţi mai mult printre noi>> a trecut. Nu, acum sunt din ce în ce mai mulţi lideri, aveţi reprezentanţi în Consiliul Naţional al Românilor din Serbia, vă puteţi spune foarte bine doleanţele şi asta e calea. România este o ţară prietenă cu Serbia împreună vor reuşi să parcurgă toţi paşii pentru ca Serbia să se integreze în Uniunea Europeană”, a mai declarat consilierul Radu Cosma.

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top