miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

LIVIU DRAGNEA: VIITURA AJUNGE ÎN 30 DE ORE LA PORŢILE DE FIER. NU SE PUNE PROBLEMA EVACUĂRII VREUNEI LOCALITĂŢI.

Vizita vicepremierului Liviu Dragnea în judeţul Mehedinţi, la Hidroelectrica Porţile de Fier a fost un prilej bun de a ne arăta că viitura care se aşteaptă pe Dunăre nu va provoca pagube în aval de Baraj. Vicepremierul a venit, a făcut declaraţii de presă şi poze la deversoarele de la Porţile de Fier, după care şi-a continuat drumul, fără să dea ochii cu oamenii din Cozia care au fost speriaţi în ultimele zile la televizor, că apele se revarsă peste casele lor, aşa cum s-a întâmplat în 2006. Concluzia este însă una foarte clară încă de la momentul în care s-a dat avertizarea de cod portocaliu de inundaţii pe fluviu. Dunărea nu va provoca pagube pentru că debitele care se aşteaptă nu sunt nici pe departe ca cele din 2006, când s-au înregistrat peste 16 000 mc/s. Acum vor fi 13 500mc/s. Doamne fereşte, însă, să se fisureze vreun dig!

dragnea 1

Viitura pe Dunăre urmează să ajungă la Porţile de Fier peste aproximativ 30 de ore, potrivit autorităţilor, când se va atinge vârful debitului la intrarea în ţară, de 13 500 mc/s, premierul Liviu Dragnea, prezent marţi în Mehedinţi declarând că debitele vor fi controlate, astfel încât “nu se pune problema evacuării vreunei localităţi”.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat marţi că viitura pe Dunăre care va ajunge în aproximativ 30 de ore la Porţile de Fier I va fi gestionată prin Barajele de la Porţile de Fier I şi II, de reprezentanţii Apelor Române şi reprezentanţii Hidroelectrica, adăugând că nu există „niciun punct vulnerabil de-a lungul Dunării”, care să necesite evacuarea persoanelor.

dragnea 2„Trebuie să ţinem cont că ne aşteaptă patru sau cinci săptămâni cu o presiune constantă pe Dunăre. De modul cum colaborează Apele Române cu Porţile de Fier, ne fac nouă viaţa mai uşoară sau mai grea în aval, pe tot cursul de apă al Dunării. Nu se pune problema evauării nici unei localităţi. Nu există la această oră niciun punct vulnerabil de-a lungul Dunării unde să existe riscul ruperii sau prăbuşirii digului. Prin sistemul permanent de monitorizare, zi şi noapte, de-a lungul întregului dig de apărare a Dunării pe teritoriul României, Apelşe Române, ISU, pompierii, monitărizeză permanent dacă eventual apar fisuri, dacă apar infiltraţii.”, a declarat Dragnea, la Sucursala Hidroserv Porţile de Fier.

Potrivit reprezentanţilor Apelor Române, viitura care se aşteaptă, pe Dunăre din Serbia, cel mai târziu în data de 22 mai, va fi urmată de o alta care provine de pe apele fluviului din Austria şi Ungaria, fapt ce creează o presiune îndelungată pe malurile fluviului.

„Singura problemă a noastră, a celor de la Apele Române este să suprasveghem zona întrucât această viitură va fi pe o durată destul de mare, de trei, patru săptămâni şi datorită faptului că ea s-a declanşat în principal din Serbia, Croaţia, Bosnia, urmând ca la o zi, 36 de ore, un alt vârf ede viitură de pe Dunăre din Austria, Ungaria, însă spre norocul nostru aceste viituri nu s-au suprapus, astfel încât să creeze un debit mult mai mare, să ne creeze probleme în aval, Porţile de Fier gestionând situaţia. Noi avem sarcina să monitorizăm digurile. Ele sunt foarte mult timp sub presiune, există riscul să apară grifoane, există riscul să apară infiltraţii şi noi trebuie să le observăm din timp, să intervenim, pentru a nu se produce o rupere de dig, care ar putea într-adevăr să producă anumirte probleme în aval de Porţile de Fier II.”, a declarat directorul Administraţiei Bazinale Jiu Marian Talău.

Talău a dat asigurări că debitele care se aşteaptă pe fluviu nu vor depăşi 13 500 mc/s, acestea putând fi controlate fără să provoace pagube materiale însemnate, adăugând totodată că în anul 2006, atunci când s-au produs inundaţii în localităţile din aval de Porţile de Fier, debitele la intrarea în ţară erau de 15 800 – 16 000 mc/s.

barajulDeversoarele de la Barajul Porţile de Fier I au fost pornite în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru ca debitul să fie reglat pe fluviu, astfel încât  să nu se creeze probleme nici în Serbia, în zona Belgrad şi nici în aval.

Tudorescu: Viitura nu afectează producţia de energie

Întrebat cu privire la producţia de energie electrică de la Porţile de Fier, directorul Hidroelectrica Porţile de Fier a declarat că deşi la debite mari, energia electrică produsă este mai scumpă, compania nu este în pierdere.

“Hidroelectrica asigura acum 45% din energia României. Chiar dacă noi producem acum energie mai scump, compensăm cu energia de pe Olt, Argeş, Râmnicu Vâlcea, Bistriţa, unde sunt debite foarte mari pe râuri şi cu costuri foarte mici. Deci, Hidroelectrica nu este în acest moment în pierdere, dimpotrivă.”, a declarat directorul Hidroelectrica Porţile de Fier Nicolae Tudorescu.

Dunărea se află, de sâmbătă şi până în 26 mai, sub cod portocaliu de inundaţii, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top