miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

MEHEDINŢEANUL CORNEL STROESCU ESTE PREŞEDINTELE CAMEREI AGRICOLE NAŢIONALE

Câţiva fermieri responsabili din mai multe judeţe ale ţării au făcut vineri, la iniţiativa preşedintelui Camerei Agricole Mehedinţi,  primele demersuri şi  au ales forul de conducere al Camerei Agricole Naţionale, în Capitală.  Mehedinţeanul Cornel Stroescu a fost ale preşedinte al Camerei Agricole Naţionale cu unanimitate de voturi, în timp ce prim-vicepreşedinte a fost aleasă Severica Covaciu, preşedintele Camerei Agricole Maramureş.

CAN deschidere

De asemenea, în cadrul primei întâlniri s-au ales şi doi vicerepreşedinţi, un secretar şi patru membri care vor face parte din Comitetul Director al Camerei Agricole Naţionale.

Înfiinaţarea unui astfel de for este o necesitate pentru agricultura românească, întrucât structura, care funcţionează ca şi o organizaţie nonguvernamentală sprijină fermierii, de la cei mai mici, care vor să îşi dezvolte afacerile, până la cei mari, care primesc informaţii în timp util şi pot astfel să ia cele mai bune decizii pentru fermele lor. Înfiinţarea Camerei Agricole Naţionale a venit ca o necesitate, după ce în 15 judeţe din ţară s-au înfiinţat astfel de structuri judeţene, în baza Legii 283/2013.

CAN 2

La întrunirea preşedinţilor Camerelor Agricole înfiinţate în: Bihor, Sălaj, Sibiu, Suceava, Neamţ, Timiş,  Botoşani, Caraş Severin, Arad, Maramureş, Tulcea, Călăraş, Gorj, Dolj şi Mehedinţi au participat fost consilier prezidenţial, Adrian Rădulescu, Viorel Morărescu, din partea Ministerului Agriculturii şi preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR) din România, Laurenţiu Baciu, cu toţii arătându-şi susţinerea pentru Camera Agricolă Naţională.

“Agricultură, ca şi autoritate a reglementat ca dumneavoastră să vă constituiţi ca şi Camere Agricole la nivel judeţean prin Legea 283. Până la această dată, din informaţiile noastre, ştim că s-au înfiinţat 13 Camere conform Legii 283 cu termenul de 12 decembrie. Nevoia de consultanţă şi de informaere şi de formare profesională şi de sprijin pentru proiectele din PNDR este majoră. Nevoile fermierilor la nivel naţional sunt foarte mari. Faptul că dumneavoastră aţi avut această iniţiativă să formaţi Camera Agricolă la nivel judeţean este un lucru salutar din partea noastră în acest context. Consider că cel puţin până la această dată există un deficit de specialişti pe componenta de consultanţă la nivel naţional.”, le-a transmis Viorel Morărescu din cadrul Ministerului Agriculturii, reprezentanţilor Camerelor Agricole judeţene prezenţi la Bucureşti.

La rândul său, Adrian Rădulescu, cel care nu a vrut să candideze pentru şefia Camerei Agricole Naţionale, dar care a făcut demersuri pentru înfiinţarea acesteia din divesele funcţii pe care le-a deţinut, a arătat necesitatea formării acestor structuri la nivelul tuturor judeţelor.

“Toţi agricultorii şi toată agricultura din România are nevoie de un singur lucru: organizare şi organizarea nu poate fi făcută decât să fiţi toţi la un loc.”, le-a transmis Rădulescu fermierilor.

În opinia acestuia, principalele motive pentru care Camerele Agricole nu s-au înfiinţat în toate judeţele ţării sunt de natură economică şi politică.

“Astăzi văd o iniţiativă pe care o văd pornită chiar din rândul fermierilor.  Sunt aceste camere agricole care s-au înfiinţat şi este decisive pentru viitorul camerelor agricole din România ce vor face astăzi aici şi ce decizie vor lua şi dacă vor reuşi să înfiinţeze în toată ţara camere agricole. Există impedimente economice şi politice.”, a mai spus Adrian Rădulescu.

La rândul lor, preşedinţii Camerelor Judeţene înfiinţate au cerut reprezentantului  Ministerului Agriculturii să trateze noul for înfiinţat ca pe un colaborator şi nu ca pe o structură subordonată.

Vioel Matei“Vreau să atrag atenţia că această Cameră Agricolă vrea şi trebuie să aibă atribuţiuni cu şi pentru agricultori. Această Cameră Agricolă participă şi colaborează cu Ministerul Agriculturii dar nu se închină pentru că miniştrii se schimbă la un an, la doi, la trei, dar Camera Agricolă trebuie să fie de sine stătătoare.”, a declarat Viorel Matei, cel care a reprezentat Camera Agricolă Timiş şi care a fost ales vineri, vicepreşedinte al Camerei Agricole Naţionale.

cucu constantin“E nevoie de Minister, trebuie să conlucrăm cu Ministerul şi Ministerul trebuie să creeze cadrul legal, necesar pentru desfăşurarea în bune condiţii a Camerelor Agricole pentru că dacă nu se creează un cadru unitar pentru Camerele Agricloe iese o brambureală în toată ţara.”, a spus şi preşedintele Camerei Agricole Dolj, Constantin Cucu.

La rândul său, preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu a salutat iniţiativa de formare a Camerei Agricole Naţionale şi a punctat necesitatea modificării legii în baza cărora s-au format camerele agricole judeţene.

“Întotdeauna am fost pentru înfiinţarea Camerelor Agricole. Ştiu care ar trebui să fie rolul lor în teritoriu, rol care i-ar sprijini foarte mult pe producătorii agricoli, mai ales pe cei mici, unde au mare nevoie de îndrumare, de specialişti, pentru a ajunge la performanţă, dar din păcate legea care a ieşit, a ieşit nu chiar pe placul fermierilor şi nici nu îi ajută cu mare lucru. Au fost câteva judeţe în care oamenii au fost mai încrezători. Mă bucură lucrul acesta.”, a arătat Laurenţiu Baciu.

baciu 2

Primele demersuri ale Camerei Agricole Naţionale

Preşedintele ales al Camerei Agricole Naţionale, Cornel Stroescu, cel care a făcut demersurile ca judeţul Mehedinţi să fie printre primele în care s-a înfiinţat Camera Agricolă Judeţeană are încredere că fermierii vor avea de câştigat după înfiinţarea Camerei Agricole Naţionale. Cornel Stroescu deţine în Mehedinţi culturi împortante de cereale, dar şi o fermă de găini în comuna Hinova. Este, de asemenea, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor Agricoli Mehedinţi şi preşedinte al Camerei Agricole Judeţene.  În calitate de preşedinte al Camerei Agricole Naţionale susţine că prioritară este modificarea legii pentru înfiinţarea structurilor judeţene acolo unde nu există.

cornel stroescu, presedinte Camera Agricola Nationala“Vom stabili la nivel de Cameră Naţională o strategie  de dezvoltare a agriculturii din România, reală şi care va trebui şi implementată. Ştim bine că au mai fost făcute strategii, dar din păcate nu au fost puse în aplicare. MUSCA 29:54  30:22 Noi vom avea discuţii la nivel de Parlamnet şi Minister, să facem modificarea prin care şi în judeţele unde nu s-au înfiinţat camere agricole, să se înfiinţeze. Este numai în binele fermierilor. În felul acesta ei vor fi informaţi mai repede, vor avea consultanţă.”, a declarat prşedintele Camerei Agricole Naţionale, Cornel Stroescu.

Singura femeie prezentă la întâlnirea de vineri a fost aleasă prim-vicepreşedinte al Camerei Agricole Naţionale. Covaciu Severica este inginer mechanic agricol, locuieşte în Ulmeni şi deţine o fermă de oi.

severica covaciu“Această funcţie mă responsabilizează foarte mult. Sunt conştientă de greutăţile care ne aşteaptă. Sunt conştientă pentru că şi la nivel local le-am întâmpinat până acum şi acum cu atât mai mult pentru că avem în spate rezolvarea problemelor tuturor celor 15 camere agricole înfiinţate”, a declarat Covaciu Severica pentru mhalert.ro.

În urma votului de vineri, pentru funcţiile de vicepreşedinţi ai Camerelor Agricole Naţionale au fost aleşi Gheorghe Grad (CAJ Arad) şi Viorel Matei (CAJ Timiş).

Secretarul forumului naţional a fost ales Marin Zoriti (CAJ Arad), iar pentru alte funcţii reprezentative ale Camerei au fost aleşi, prin vot, Vacariu Darius (CAJ Caraş Severin), Vasile Balcan (CAJ Neamţ), Dan Curbuţ (CAJ Bihor) şi Liviu Precup (CAJ Tulcea).

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top