duminică , 23 ianuarie 2022
NEWS ALERT

MEHEDINŢIUL, DEPOPULARE FĂRĂ PRECEDENT

Depopularea satelor şi oraşelor româneşti atinge cote dramatice. În Mehedinţi conform unor date preliminare ale ultimului recensământ, populaţia a scăzut în ultimii nouă ani cu peste 52.000 de locuitori. Pe lângă sporul natural mereu negativ, mirajul occidentului este irezistibil, pentru cei tineri şi o necesitate pentru cei mai în vârstă. Şansa unui loc de muncă dincolo de graniţe a devenit unică pentru cei mai mulţi oameni într-un judeţ cu cifre alarmante topul ratei şomajului.  În multe sate din Mehedinţi casele au rămas goale. Oamenii au lut drumul străinătăţii în căutarea unei vieţi mai bune. Unii se mai întorc, alţii uită complet de România, de care nici nu vor să mai audă.
depopulare
Devesel este una din localităţile în care mulţi români şi-au părăsit locuinţele pentru că nu mai întrevedeau nicio speranţă într-un trai mai bun. Între aceşti oameni este şi doamna Silvia Bilă, cea care ne spune o poveste ce ar putea fi povestea a sute de mii de români aflaţi în aceeaşi situaţie. “După ce am lucrat 22 de ani la abatorul din Drobeta-Turnu-Severin, în industria cărnii, acesta a fost închis. A dat faliment, iar eu am rămas pe drumuri. Soţul îl aveam bolnav, părinţii muriseră, că ei ne mai ajutau, ajunsesem pur şi simplu să nu mai avem bani de mâncare. Nu mai aveam cu ce să merg cu soţul la spital, nu mai aveam cu ce trăi. Am rugat doi vecini care lucaru în Italia să-mi găsească ceva de lucru acolo. M-au ajutat, aşa am ajuns în Sicilia, unde am găsit o familie de medici, am fost badanta lor. Mi-a fost bine, am reuşit să fac rost de bani, mi-am plătit şi încă trei ani la Casa de pensii să am o pensie. Aşa mi-am ajutat şi copiii, ceea ce fac şi astăzi. Eu, bolnavă cu  inima merg acolo, muncesc şi îi ajut şi pe ei, că ei nu au serviciu în România. De sărăcie pleacă românii din ţara lor, pentru că nu mai au nicio speranţă”  îşi încheie doamna Silvia spusele. Asemeni acestei românce rămase fără nicio speranţă în prag de pensie sunt mii de mehedinţeni. Au ajuns aici pentru că economia în ţara şi judeţul lor e la pământ.

Iar Deveselul este o localitate care face oarecum excepţie, pentru că aşa cum susţine şi primarul comunei, Fabian Drocan, statisticile nu sunt la fel de dramatice ca în alte comunităţi din Mehedinţi.

„Şi la noi, ca în multe alte locuri din România sunt oameni care au plecat din ţară pentru a-şi câştiga pâinea de zi cu zi. Nu ascund faptul că familiile rrome cu o situaţie pecară au plecat din ţară. Procentulal aş spune că undeva 5 -6 % din populaţie este pelcată din ţară, ceea ce nu este o cifră foarte mare. Faţă de alte comunităţi la noi este o cifră mică, pentru că noi suntem o comună preponderent agrară, unde oamenii chiar îşi fac treba. Spre exemplu, faţă de alţi ani, anul acesta culturile acoperă o mare parte din terenurile noastre agricole. Aşadar, la noi cifra lecărilor nu este  aşa alarmantă”

Fabian Drocan,
Primar comuna Devesel

În Mehedinţi oficial, peste 6000 de oameni şi-au pierdut serviciul în ultimii patru ani. Neoficial numărul lor este dublu, dacă nu chiar mai mare. “Multe societăţi comerciale au făcut concedieri colective în aceşti ani, şi peste 4500 de oameni şi-au pierdut locurile de muncă după aceste concedieri colective. Dar pe lângă acestea foarte mulţi oameni au fost concediaţi individual. Este ştiut faptul că în zonele noastre rurale, la comune şi la sate locurile de muncă sunt ca inexistente. Din păcate nici în Drobeta-Turnu-Severin nu este mai bine, în ultimii ani. Cât priveşte solicitările de lucru în afara României, nu există zi în care să nu avem solicitări, cel puţin 15 oameni ne întreabă dacă avem soluţii de lucru în afara României” spune Sorin Marinescu, consileir Eures la AJOFM Mehedinţi.

10.000 de mehedinţeni au plecat din ţară în ultimii 10 ani

Rămaşi fără speranţă în ţara lor, mehedinţenii au căutat să plece. 50 de oameni plecaţi dintr-un sat nu pare o cifră prea mare. Dar când spui 10.000 din întreg judeţul lucrurile se schimbă îngrijorător. “În ce priveşte depupularea, ea este una destul de gravă. Doar prin firma mea, în ultimii 4 ani au plecat din satul Şovarna la muncă în afara ţării 50 de români. Poate părea puţin, dar dacă ţinem cont că acolo sunt 400 de localnici, dacă scoatem din calcul copiii şi bătrânii atunci cifra e mare” ne spune un om de afaceri din Mehedinţi. Dar de la 50 de români plecaţi dintr-un sat ajungem la o cifră dramatică. După datele ultimului recensământ, 10.000 de  mehedinţeni au plecat din ţară în ultimii zece ani. Dintre aceştia 7000 ar lucra în vest, ne spune Gheorghe Fota, directorul Direcţiei de Statistică.

Suntem cu 52.000 mai puţini

Mehedinţiul a ajuns la o depopulare ce pare fără precedent, poate cu excepţia perioadei războaielor. În 2002 populaţia judeţului era de 306.732 de locuitori. Astăzi, conform unor date oferite de statisticieni, la ultimul recensământ au fost doar 254.772 de locuitori, cu peste 52.000 mai puţini. Şi în Severin populaţia a scăzut dramatic. De la 104.657 de locuitori la numai 86.475 de locuitori, adică peste 18.000 de severineni mai puţin. La această depopulare masivă a contribuit şi migraţia rromilor. Liderii lor spun că în multe sate din Mehedinţi casele sunt pustii.

Occidentul, atracţie irezistibilă

Din păcate occidentul a devenit o atracţie irezistibilă pentru copiii noştri. Psihologii spun că speranţa unei şanse în vest îi atrage ca un magnet pe tineri încă de pe băncile şcolii. Spiritul de aventură, şansa unui trai mai bun, interrelaţionarea cu personae care vin din vest şi spun că şansa e mai mare acolo, dar şi mass media întreţin acest miraj, ne spune domnul Petru Iovescu, consilier şcolar în Tr. Severin.  “Dar este adevărat că şi lipsa unei şanse de a-ţi găsi un loc de muncă îi face pe copiii să-şi dorescă să plece”.
Cel mai grav este faptul că elevii elită ai şcolilor noastre sunt atraşi în afară cu oferte de studii de nerefuzat. Prea puţini mai revin, pentru că şansa unei reuşite departe de ţară este infinit mai mare pentru ei. Numai de la Colegiul Traian din Tr. Severin, cei mai buni absolvenţi, este vorba de cel puţin 25 au părăsit România în ultimii trei ani. Iar după ce i-am format ca oameni, drumul acestor copii se desparte de România. Ţara înzestrată cu daruri inimaginabile, dar condusă pe un drum ce pare fără viitor şi fără speranţă.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top