duminică , 23 ianuarie 2022
NEWS ALERT

MEHEDINŢIUL, REPREZENTAT LA CONFERINTA NATIONALA A AGRICULTORILOR DE CORNEL STROESCU

Peste o mie de fermieri români au participat joi, în Capitală la Conferinţa Naţională a Agricultorilor, organizată de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România. La evenimenul care a avut ca temă agricultura între subzistenţă şi performanţă au participat preşedintele Traian Băsescu, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, dar şi reprezentanţi ai Organizaţiei Europene a Proprietarilor de Terenuri. Principalele obiective ale întâlnirii au fost legate de problemelor care ţin acest sector mai aproape de subzistenţă şi de mijloacele prin care se poate ajunge la performanţă. Judeţul Mehedinţi a fost reprezentat  de preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli, Cornel Stroescu, însoţit de 50 de fermieri care deţin în judeţ suprafeţe importante de culturi agricole.

conferinta nat 1Reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România au strâns în Capitală peste o mie de fermieri, faţă în faţă cu decidenţii legislaţiei în domeniu. Fermierii au atras atenţia asupra problemelor lor şi au cerut măsuri pentru ca principalul motor al economiei să aducă profit şi pentru ei, nu numai în cifrele de la Minister.

Se fac afirmaţii  potrivit cărora agricultura are cel mai mare aport la bugetul de stat. Asa este dar acest lucru se întâmplă pentru că România nu mai are nimic altceva, mă refer la economie. A rămas singurul domeniu care mai funcţionează cât de cât, graţie celor de aici şi a altora ca ei.”, a arătat preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu care a cerut şi măsuri concrete specifice fiecărui domeniu din agricultură, creionarea unei strategii care să vizeze cel puţin un exerciţiu financiar de şapte ani în agricultură şi elaborarea de acte normative care să conducă la o mai bună organizare şi structurare a proprietăţilor .

Fiscalitatea excesivă în agricultură, abordată de preşedintele APA Mehedinţi

Unul dintre cele mai sensibile subiecte prezentate în cadrul conferinţei a fost atins de preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, Cornel Stroescu. Când în cadrul conferinţei s-a cerut o soluţie pentru taxa pe valoare adăugată plătită pe arendă fermierii au pornit aplauzele în sală , pentru că fiecare s-a recunoscut în fiscalizarea excesivă a muncii lor.

stroescu la pupitru„De ce în agricultură, costurile legate de plata arendei nu sunt deduse? e o întrebare la care asteptăm răspuns.Solicităm ca arenda să fie scutită de plata TVA-ului şi să fie considerată un cost de producţie şi nu o livrare de bunuri.”, a spus Cornel Stroescu.

Preşedintele APA Mehedinţi a arătat care sunt consecinţele aplicării acestei reglemetari. Se poate ajunge la scăderea suprafeţelor cultivate, creşterea somajului pentru că arendaşul va face disponibilizări, activitatea furnizorilor de inputuri va scadea brusc şi va fi afectată activitatea fabricilor producătoare din domeniul chimic, transportatorilor, depozitarilor. Totodată, plata TVA pe arendă duce şi la scăderea veniturilor la bugetul de stat pentru că producţia de cereale pe care ar fi realizat-o arendaşul nu va mai intra în circuitul economic.

publicPreşedintele APA Mehedinţi a arătat că dezvoltarea agriculturii româneşti la standarde europene este nu numai o  dorinţă a fermierilor ci şi o necesitate stringentă a Romaniei în contextul economic actual european.

„Noi, fermierii, avem un nivel de impozitare superior celui din Uniunea Europeană dar subvenţiile sunt mult sub nivelul european. De aici şi întrebarea: Putem face faţă concurenţei celorlalte state din UE în condiţiile actuale? Fiecare dintre noi suntem conştienţi că statul nu poate exista şi funcţiona fără plata impozitelor, însă, în contextul lipsei masive de capital din agricultura românească, aş sugera autorităţilor să furajeze mai întâi vaca pentru a o putea mulge mai apoi.”, a mai replicat Cornel Stroescu la pupitru.

basescu

Şeful statului, Traian Băsescu, prezent la Conferinţa Naţională a Agricutorilor s-a arătat a fi mai aproape de fermieri de când familia sa cultivă suprafeţe importante, aşa că le-a împărtăşit celor prezenţi principiile sale.

„ Este o plăcere să mă reîntâlnesc cu dumneavoastră, mai ales acum după ce în mod legitim am venit la o întâlnire cu agricultorii, şi eu fiind un mic agricultor. Nu am venit numai în calitate de preşedinte pentru a plăti respectul care se cuvibne activităţii dumneavoastră, dar şi cu speranţa că după ce îmi termin mandatul mă voi putea înscrie în LAPAR, pentru a beneficia de sprijinul dumneavoastră.  După ce în familie am un proprietar şi eu sunt capul răutăţilor, mi se pare că în viaţă trebuie să faci două lucruri: să ai copii şi să ai pământ.”, le-a spus Traian Băsescu fermierilor prezenţi la Centrul de Conferinţe Auditorium Pallady din Bucureşti.

Pentru prima dată printre organizatorii Conferinţei Naţionale a Agricultorilor s-a aflat Cornel Stroescu, membru în comitetul director al LAPAR şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top