duminică , 23 ianuarie 2022
NEWS ALERT

MINISTERUL FINANŢELOR LA APEL: CUM RĂMÂNE CU TVA LA ARENDĂ?

Conducerea Camerei Agricole Naţionale somează Ministerul Finanţelor (MF) să urgenteze reglementările promise fermierilor în ceea ce priveşte supraimpozitarea produselor provenite din agricultură. Reprezentanţii MF au promis că vin cu soluţii pentru renunţarea la plata TVA pe arendă şi nu au făcut-o deocamdată, în această perioadă arendaşii urmând să achite proprietarilor de terenuri contravaloarea în produse a contractelor de arendă.

CAMERA-AGRICOLADupă ce societăţile agricole s-au trezit că au de plătit din 2011 până în prezent sute de mii de euro reprezentând TVA şi impozit pe profitul din arendă, fermierii din România au început demersurile pentru ca arenda să fie scutită de plata TVA-ului, adică să fie considerată un cost de producţie şi nu o livrare de bunuri.

Actualul preşedinte al Camerei Agricole Naţionale, Cornel Stroescu a făcut numeroase adrese, a participat la întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Ministerului Finanţelor pentru găsirea unei soluţii în privinţa taxei pe valoare adăugată plătită pe arendă, iar promisiunile s-au ţinut lanţ. Stroescu a explicat că arenda nu este venit pentru arendaş, iar TVA plătită de societăţi nu este recuperată. Ce s-a întâmplat? În plină campanie de recoltare a cerealelor şi în care arendaşii urmează să achite kilogramele de produse stipulate în contractul de arendă cu proprietarii terenurilor, Ministerul Finanţelor tace. Nici vorbă de măsuri până la această oră care să aducă impozitarea în agricultură la limite suportabile.

cornel stroescu, presedinte Camera Agricola Nationala“Fermierii români au cele mai mici subvenţii din Uniunea Europeană, au cele mai mici subvenţii la cereale, din Uniunea Europeană, dar cele mai mari inputuri, taxe şi impozite. Suntem de acord ca fermierii să plătească taxele către stat, impozite, dar nu pe cele care duc la o dublă taxare, dublă impozitare, aşa cum este TVA la arendă. Ministerul Finanţelor interpretează şi consideră arenda o livrare de bunuri şi nu un cost de producţie.Am explicat această situaţie Minsiterului Agriculturii unde am găsit înţelegere. Fermierii aşteaptă în continuare înţelegere şi de la Minsietrul Finanţelor.”, a declarat joi, preşedintele Camerei Agricole Naţionale, Cornel Stroescu.

Întrebat cu privire la reacţia factorilor de decizie în privinţa supraimpozitării agriculturii, Cornel Stroescu i-a mulţumit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin pentru disponibilitatea de a rezolva problemele fermierilor, dar a arătat că mingea se află în terenul Minsiterului de Finanţe care nu face nimic.

În Mehedinţi, spre exemplu, proprietarii terenurilor primesc în prezent 600 de kilograme la hectar din partea arendaşului, din care acesta din urmă trebuie să scadă şi să reţină impozitul de 16% şi 5,5% – Sanatatea. Arendaşul are de achitat 24% TVA pe aceeaşi cantitate si 16% impozitul pe venitul societăţii.

Lipsa soluţiilor pentru TVA la arendă din partea Ministerului Finanţelor atrage consecinţe foarte grave pentru agricultura românească şi aşa încercată de vremea capricioasă. Se poate ajunge la scăderea suprafeţelor cultivate, creşterea somajului, activitatea furnizorilor de inputuri va scadea brusc şi va fi afectată activitatea fabricilor producătoare din domeniul chimic, transportatorilor, depozitarilor. Totodată, plata TVA pe arendă duce şi la scăderea veniturilor la bugetul de stat pentru că producţia de cereale pe care ar fi realizat-o arendaşul nu va mai intra în circuitul economic.

Oana Mitu

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top