miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

O POLIŢISTĂ DE FRONTIERĂ DIN MEHEDINTI S-A CLASAT PE LOCUL I LA CONCURSUL DE ROMANE POLIŢISTE ORGANIZAT DE MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Comisarul şef Cenea Mariana, ofiţer psiholog în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara s-a situat pe locul I în urma evaluării creaţiilor literare participante la concursul de romane poliţiste, ediţia a III-a organizat de Editura Ministerului Afacerilor Interne.

cenea
Potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, premierea a avut loc la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne în cadrul Salonului de carte juridică, poliţistă şi civică în prezenţa secretarului de stat chestor Irina Alexe şi a unor personalităţi ale vieţii culturale contemporane .
Absolventă a Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii Bucureşti Mariana Cenea este nu numai un psiholog pasionat, cu o vastă experienţă profesională, ci şi o scriitoare ce s-a remarcat în domeniul sau de specialitate, acela al psihologiei practice, cât şi al literaturii poliţiste contemporane.
„Tortul-surpriză” este al şaselea roman al comisarului şef Mariana Cenea şi al cincilea din seria de romane poliţiste după ” Roşu transfrontalier”, Eveniment la frontieră”, „Traficantul de femei” şi „Joc dublu la frontieră” toate fiind inspirate din cazuistica poliţiei de frontieră. Ca de obicei autoarea s-a inspirat din munca poliţiştilor de frontieră(acţiunea se petrece în zona de frontieră a Mehedinţiului), reuşind să redea într-o manieră literară personală, riscurile profesionale, gândurile,trăirile şi temerile poliţistului de frontieră angrenat în lupta complexă cu infracţionalitatea transfrontalieră. Pe lângă presiunea psihologică exercitată asupra sa de un înalt-funcţionar de o moralitate îndoielnică, contrabanda cu ţigări şi ingineriile financiare fictive pentru producerea evaziunii fiscale sunt infracţiunile principale ce-i dau bătăi de cap comisarului şef Radu Moldovan –personajul principal al romanului.
Nu lipsesc conspiraţia şi umorul care condimentează paginile cărţii. Titlul este de fapt „cheia” romanului pe care cititorul o va descoperi pe final. O lectură antrenantă şi captivantă ce conturează, în paralel, două profiluri umane opuse: profilul celui care luptă împotriva infracţionalităţii şi profilul parvenitului, al dependentului patologic de bani şi putere. În cei 23 de ani de activitate profesională cms şef Mariana Cenea a demarat programe de psihoprofilaxie în cadrul cărora a organizat numai puţin de opt simpozioane naţionale şi a condus mai multe campanii de prevenire, conştientizare şi promovare a sănătăţii psihice a poliţiştilor de frontieră. Colega noastră este şi coordonatorul principal a patru volume de psihologie ce constitue un real material didactic pentru pregătirea psihologică a tuturor lucrătorilor Ministerului Afacerilor Interne.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top