miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

OVINELE MOR PE CAPETE LA PRUNIŞOR DIN CAUZA BOLII LIMBII ALBASTRE

Zeci de animale mor pe capete la Prunişor, iar ciobanii sunt disperaţi fiindcă nu există un medicament care să le vindece oile bolnave. Se uită neputincioşi la ele, cum mor din picioare din cauza bolii limbii albastre şi o dată cu ele cum se duc banii investiţi în aceste animale. Au cheltuit până acum sume importante pe tratamente luate după ureche, fiindcă susţin crescătorii de oi, doctorii nu ştiu ce să le prescrie.

DSCF0310

“Se îmbolnăvesc, nu mai merg, li se umfla botul, mor. Doctorii îi chemi, nu vin. Zic că ce să le facă ei!? Animale bolnave am vreo 30, moarte vreo patru, din 300. Am investit foarte mult în ele şi nu avem nicio satisfacţie. Banii se duc pe tratamente care nu dau randament. Suntem depaşiţi. Mai mor la Plopi, la Izvorăl.”, se plânge Dumitru Manole.

DSCF0302

Omul spune că a cheltuit până acum pe medicamente aproape 1500 de lei, dar fără niciun rezultat pentru că oile mor cu zile. La câteva mioare le-a tăiat urechile fiindcă în felul acesta crede că ar putea scăpa de această boală cumplită.

DSCF0295

“Le-au adus bolnave din câmp, de la Balota şi le tratează în fiecare zi. Mi-a spus că i-au mai murit câteva dintre ele, de boala limbii albastre. Azi-dimineaţă, mai auzii la un vecin că i-au murit 20, dacă nu mai multe. Trebuie găsită o soluţie, mai ales că nu sunt tratamente speciale pentru aşa ceva. Este un fel de epidemie pentru ca totul este în masă. Sunt oameni pentru care oile sunt o avere.”, povesteşte şi Constantin Bîrţă, din Prunişor.

DSCF0320

Disperat este şi Constantin Calagiu, un alt crescător de animale din Prunişor. A muncit mulţi ani în Anglia, dar s-a întors de câţiva ani în satul natal şi a investit toţi banii munciţi acolo în animale. Acum se uită neputincios la bietele animale cum mor pe capete.

DSCF0286

„Am luat în jur de 10 berbeci, de la Turnu Măgurele, cam  500 de euro unul. Am luat şi Carabaşe de Teleorman, am zis să schimb rasa, din Ţurcană, să fac Metis de  carne, am investit foarte mulţi bani şi acum s-au îmbolnăvit şi stau cu tratamente. Mi-au murit aproximativ 40 de oi. Mai am 120 pe câmp şi şchioapătă, se îmbolnăvesc, nu mănâncă. Am luat antibiotice, fac experienţă cu ele pe animale că nu dau niciun randament.”, a spus Constantin Calagiu.

DSCF0308

Deşi ciobanii  din Prunişor se plâng că le-au murit zeci de animale până acum, datele statistice privind rata moltalităţii sunt cu totul altele. Medicul veterinar de la Circumscripţia din Prunişor, Nicolae Dragotoiu, precizează că în comuna de care răspunde au murit doar 14 ovine.

Nicolae Dragotoiu medic veterinar Prunisor

“La Circumscripţia Sanitar Veterinară Prunişor, vă pot spune cu exactitate, că în ultimele zile au murit 14 ovine. Zeci de animale sunt bolnave, dar ca şi mortalitate, vorbim de 14 ovine. Bovinele au fost salvate în totalitate.  Este confirmată prezenţa bolii limbii albastre la noi în comună de trei săptămâni. Boala limbii albastre este o boală virală şi nu cred că tratamentul cu antibiotice pe care îl facem noi pot să salveze în totalitate animalele bolnave”, a declarat medicul veterinar.

Oficial, în Mehedinţi, au fost confirmate trei focare de boala limbii albastre, în Voloiac, Strehaia şi Prunişor. Deşi în unele state din Uniunea Europeană există vaccin împotriva acestei boli, în România ciobanii nu au de unde să procure acest vaccin. Noroc că în câteva săptămâni se va instala frigul, iar „ţânţarii nu mai au puterea de a muşca”, ne asigură oficialii de la DSV Mehedinţi.

DSCF0324

„Odată cu răcirea vremii, ţânţarii nu mai au atâta putere de a muşca animalele şi noi credem că într-o săptămână, două, boala va dispărea. Este un tratament simptomatic. Cel mai bine ar fi ca proprietarul să meargă la medicul veterinar să ceară să se facă dezinsecţia animalelor, deoarece prin aceasta se reduce numărul de ţânţari care poate să muşte animalele şi cei care pot răspândi infecţia. Nu există vaccin la noi în ţară, nu se face vaccinare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare Mehedinţi, Daniel Făiniş.

Oana Mitu, Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top