duminică , 23 ianuarie 2022
NEWS ALERT

PENSIONARII SE ÎMPRUMUTĂ LA CASA DE AJUTOR RECIPROC PENTRU SĂRBĂTORI

Numărul contractelor de împrumut pe care le încheie angajaţii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor a crescut în ultima perioadă, urmare a pensionarilor care solicită împrumuturi pentru a-şi asigura cele necesare pentru sărbători.

carp1

Elena Tartan din Drobeta Turnu Severin, spre exemplu, are 64 de ani iar luni a venit să depună actele pentru un împrumut de 3 000 de lei. Femeia spune că aşa reuşeşte să mai acopere din cheltuieli şi totodată să-i şi rămână câte ceva pentru masa de Crăciun.

“Noi, ca bătrâni, avem pensii mici. Nu ne ajung şi trebuie să facem şi noi împrumuturi de sărbatori, pentru lemne, pentru tot ce ne este necesar nouă. 3 000 de lei este împumutul, trebuie să ne ajungă. Trebuie să îl rambursăm în 24 de luni.”, a explicat Elena Tartan. Femeia are o pensie de 730 lei, după ce a lucrat timp de 35 de ani la un abator.

O altă femeie susţine că fără împrumuturile de la CARP nu s-ar descurca.

“Este foarte bine pentru pensionari, pentru că altfel nu ne-am descurca. Sunt greutăţile mari. Nu este sustinere pentru noi de nicaieri.”, a declarat o altă pensionară la Ghişeul CARP de pe Strada Traian din Drobeta Turnu Severin.

“Am venit cu soţul meu, ia un împrumut de zece milioane, atât are dreptul. Salariu nu l-a luat din luna iulie, pe mai şi iunie le-a dat câte două milioane. De-abia am obţinut o adeverinţă că firma nu avea stat de plată ca aşa se întâmplă la noi. De sărbători, dacă ne rămân bani, poate luăm ceva.”, a declarat Ioana Guran, o femeie din Drobeta turnu Severin care a contractat un împrumut de la CARP pentru a achita restanţa la întreţinere.

Sunt însă şi bătrâni chibzuiţi, care nu vor să recurgă la împrumuturi, deşi le-ar fi necesare. Le e teamă că s-ar putea să nu reuşească să mai achite ratele care îi împovărează timp de doi ani de la data la care ridică banii.

“Deocamdata ma abţin la împrumuturi, asa am fost eu învaţat părinţi. Ziceau aşa: când vrei să te împrumuţi să ai suma aceea în buzunar şi practic sa dublezi suma. Este foarte greu acum de sărbători, dar ne limităm, ce să facem?”, a declarat un pensionar.

Pentru majoritatea pensionarilor însă, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor este singura variantă pentru ca de sărbători să-şi permită să aibă o masă bogată. Aşa se face că întotdeauna, în preajma Paştelui sau a Crăciunului numărul solicitărilor de împrumuturi din partea membrilor CARP creşte cu 20, 30%.

“Toate cererile de împrumut au fost onorate. Noi avem joia şedinţa de consiliu pentru aprobarea contractelor de împrumut, începând cu vineri le şi onorăm. Cei din mediul rural, în ziua în care vin să îşi depună cererea facem în asa fel incât să şi primească împrumutul să nu mai facă alte drumuluri.Creşte numărul cererilor de împrumut în aceasta perioada, mai mult pentru pregătirile astea de sărbători, pentru lemne de foc, în fiercare joi avem aproximativ 80, 90 de cereri.”, a declarat consilierul din cadrul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, Eugen Petrică.

În preajma sărbătorilor creşte şi numărul pensionarilor care se înscriu la CARP.

Condiţiile pentru obţinerea unui împrumut nu sunt însă la îndemâna oricui.Membrii Casei de Ajutor Reciproc pot obţine cel mult 5 000 de lei pe care îi achită în 24 de luni cu o dobândă de 5%, un procent mult mai avantajos decât dobânzile practicate de bănci. În plus, contractantul trebuie să aibă şi un depozit de 1750 de lei, dar şi un girant. Pentru că valoarea capitalului este destul de mare având în vedere pensile foarte mici ale solicitanţilor, oamenii se împrumută la rude pentru a face rost de cei 1750 lei, pe care ulterior îi achită din împrumut. Depozitul îl pot ridica după ce achită împrumutul.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Drobeta Turnu Severin are 11 000 de membri.

Oana Mitu

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top