miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

PERCHEZITII INTR-UN DOSAR DE FRAUDE INFORMATICE IN MEHEDINTI SI ALTE PATRU JUDETE. MEMBRII AU PREJUDICIAT GUVERNELE DIN AUSTRALIA SI COLUMBIA

Ofiţerii de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi sub coordonarea procurorului DIICOT au desfăşurat miercuri dimineaţa, 11 percheziţii în Mehedinţi şi alte patru judeţe, pentru destructurarea unei reţele specializată în fraude informatice care a adus un prejudiciu de 4,5 milioane de dolari.

foto-diicot-300x199Cele 11 percheziţii domiciliare s-au desfăşurat pe raza  judeţelor  Mehedinţi, Dolj, Hunedoara, Buzău şi Timiş.

“În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că  în perioada  2013 – 2014, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat  care a acţionat, pe raza  judeţelor  Mehedinţi, Dolj, Hunedoara, Buzău şi Timiş,  având ca scop infracţional  săvârșirea unor infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice.”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Aceeaşi sursă precizează că o parte din membrii grupării, prin fals informatic dar și prin folosirea unor programe informatice au  obținut în mod ilegal, date confidențiale de tip bancar, aplicații de comerț electronic ( Ebay sau PayPal) sau informații referitoare la carduri de credit, folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau a unei instituții.

“După ce aceste date erau obținute prin accesul fără drept la sisteme informatice, membrii grupării comercializau pe diferite pagini web atât programe informatice care acordau dreptul de acces la diferite servere (SellVNC, RDP, ROOT, DUMPS, CC) dar și date confidențiale bancare, obținute în mod fraudulos.Totodată, alți membri ai grupării infracționale,  prin folosirea datelor de cărți de credit obținute (user, parolă,  număr carte de credit, dată expirare, Cod de verivicare-CVV2 şi codul fiscal ) au efectuat operațiuni financiare în mod fraudulos prin încărcarea sau descărcarea unor instrumente de plată electronică precum şi transferuri de fonduri prin utilizarea datelor de identificare ce permit utilizarea unor astfel de  instrumente de plată electronică.”, mai arată DIICOT.

Prin activitatea infracțională desfășurată gruparea infracțională  ar fi prejudiciat serverele unor companii naționale și internaționale  de telefonie, furnizori de servicii de plată prin internet, companie de servicii financiare, operator din domeniul serviciilor poștale dar și servere guvernamentale din Australia și Columbia.

În perioada  2013 – 2014,  prin acest mod de operare, prejudiciul produs în cauză este de  4.500.000 de dolari.

La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Mehedinţi  vor fi aduse, în vederea audierii,  un numar de 10  persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul organelor de poliție din cadrul I.P.J. Mehedinți şi jandarmi din cadrul I.J.J. Mehedinți.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top