duminică , 23 ianuarie 2022
NEWS ALERT

PESTE 27 MILIOANE DE EURO INVESTITE ÎNTR-UN SISTEM MODERN DE GESTIONARE A DEŞEURILOR

Până la finalul anului, Mehedinţiul va beneficia de unul dintre cele mai moderne sisteme de management integrat al deşeurilor din ţară, după ce Consiliul Județean Mehedinți a derulat ultimele operațiuni, înainte de recepția finală a staţiei de sortare a deșeurilor din zona Malovăţ, investiţie desfășurată în cadrul implementării „Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor”, un proiect finanţat prin axa POS Mediu, cu o valoare totală de peste 27 milioane de euro. Pentru a beneficia de serviciile respective, este însă nevoie şi de implicarea locuitorilor judeţului care vor fi informaţi şi conştientizaţi cu privire la problematica deşeurilor şi a protecţiei mediului.

statie Malovat1

Proiectul are în vedere colectarea deşeurilor din întreg judeţul. Pentru aceasta, au fost construite centre de colectare a deșeurilor menajere în patru staţii de transfer, pe raza oraşelor Orșova, Strehaia, Baia de Aramă și Vânju Mare, urmând ca deşeurile colectate să fie transportate apoi către depozitul ecologic din comuna Malovăț, unde vor fi supuse unei noi sortări pentru valorificare și reciclare.

Prin implementarea acestui proiect au fost închise 3 depozite de deşeuri neconforme  cu normele de mediu, aflate pe raza oraşelor Strehaia, Baia de Aramă şi Vânju Mare.

Statie sortare Malovat (2)

Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, a fost astăzi prezent la stația de sortate a deșeurilor din zona Malovăț, unde au fost efectuate ultimele teste înainte de punerea în funcțiune a obiectivului cu o capacitate totală de 33.182 tone / an.

„Acest proiect este un succes al bunei conlucrări între Consiliul Județean Mehedinți, guvernarea Victor Ponta, echipa de la Autoritatea de Management pentru POS Mediu şi Comisia Europeană. Investiţia de la Malovăţ în cadrul acestui proiect este de 11 milioane de euro, iar recepția finală va fi făcută în luna iunie. Totodată, înfiinţarea şi punerea în funcţiune a celor patru staţii de sortare și a depozitului ecologic înseamnă peste 50 de locuri de muncă nou create”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Statie sortare Malovat (4)

Obiectivele de investiţii prevăzute prin proiect, atât în ceea ce priveşte achiziţiile (maşini, utilaje, echipamente de colectare), cât şi construirea staţiilor de transfer, a staţiei de tratare mecano-biologică (T.M.B.) şi a staţiei de sortare Malovăţ au fost finalizate.

Au fost achiziţionate peste 8.500 de pubele, peste 3.500 de recipienţi, 9 autocamioane, marca MAN, 15 presscontainere de 24 m.c., 9 containere pentru transportul deşeurilor periculoase, 8 containere pentru colectarea şi transportul deşeurilor voluminoase.  Pentru colectarea deşeurilor biodegradabile şi a producerii compostului în gospodăriile individuale din mediul rural au fost achiziţionate 12.700 compostoare casnice.  Mijloacele de transport şi echipamentele de colectare au fost repartizate, prin proiect, în fiecare dintre cele 5 zone ale judeţului.

„Implementarea acestui sistem modern şi eficient de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului Mehedinţi va asigura respectarea legislaţiei europene de protecţie a mediului şi va duce creşterea nivelului serviciilor publice pentru cetăţeni. Proiectul prevede colectarea selectivă a deşeurilor menajere din  gospodării, a deşeurilor din comerţ, industrii şi instituţii publice similare celor menajere, a deşeurilor din grădini şi parcuri, a deşeurilor din pieţe şi a deşeurilor stradale”, a precizat Aladin Georgescu.

Consiliul Judeţean Mehedinţi va derula, în cadrul acestui proiect, o amplă campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor în legătură cu problematica deşeurilor şi a protecţiei mediului în general. Campania se va adresa tuturor categoriilor de public, dar va acorda o atenţie deosebită tinerei generaţii, care va fi implicată într-o serie de acţiuni creative şi concursuri cu rol educativ.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top