miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

PESTE 700 DE ANGAJATI AI RAAN AU PROTESTAT IN FATA PREFECTURII MEHEDINTI

Peste 700 de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin au ieşit astăzi în stradă. Printr-un marş de protest au cerut Guvernului protecţie socială şi un răspuns clar despre modul în care vor fi închise platformele Romag Prod şi Romag Termo. Oamenii se văd într-o situaţie fără ieşire întrucât memorandumul care le asigura plăţi compensatorii şi închiderea controlată a companiei, nu a fost aprobat de Executivul României. Panica este cu atât mai mare cu cât şi şansele la şomaj sunt mici pentru că nu s-au plătit contribuţiile la sistemul asigurărilor sociale.

protest raan 3

Marşul de protest a început în jurul orei 15.30. Cei peste 700 de angajaţi ai RAAN au plecat de pe strada Smârdan către Prefectura Mehedinţi, unde şi-au strigat nemulţumirile. Principalele acuze au fost adresate reprezentanţilor Guvernului de la care aşteaptă răspunsuri.

miting

„Nu ni se asigură nimic, lucrăm de 30 de ani, majoritatea, peste 30 de ani şi nu ni se dă nimic, asta ne scoate în stradă. Îl închide, îl închide dar nicio protecţie socială, nimic. Nu au făcut nimic pentru noi atâţia ani de zile, nici unii care au fost nu au făcut nimic pentru noi.”, a declarat o femeie care lucrează la RAAN din anul 1987.

protest raan 4

Oamenii acuză Guvernul şi autorităţile locale că au ştiut de ani buni că RAAN-ul se va închide şi nu au adus investitori în judeţ care să preia forţa de muncă.

“S-a furat şi nimeni nu ştie cine a furat” Noi am ajuns în colaps, nu mai avem bani, avem apă neplătită din anii anteriori, (n.r. apă grea) Guvernul nu face nicio mişcare. Au venit, au cerut votul, l-au obţinut, au plecat, sunt cu sacii în căruţă, nu-i mai interesează de situaţia noastră. Dacă locuri de muncă nu au reuşit până acum să facă şi să găsească o alternativă pentru a cuprinde personalul care va fi disponibilizat, măcar protecţie socială.”, a declarat un bărbat present la protest.

protest 2

În condiţiile închiderii platformelor Romag Termo şi Romag Prod, fără memorandumul aprobat de Guvern, salariaţii de la RAAN nu pot să intre nici în şomaj. De curând au descoperit că nu s-au plătit contribuţiile la sistemul asigurărilor sociale.

“Vom pleca acasă. La 50 de ani, la 55 de ani, fără absolut nimic şi ştim că în Mehedinţi nu vor găsi niciodată un loc de muncă. Unde o să merge eu, la vârsta mea, să lucrez? Aş vrea să lucrez, numai că nu avem niciun fel. După cum se vorbeşte că nici măcar şomaj nu vom prinde. Vrem să audă şi prefectul, şi primul ministru că veneau acum doi trei ani şi spuneau <<Dacă vreţi să funcţionaţi, ne votaţi!>> I-am votat şi am ajuns în situaţia de astăzi.”, a spus un alt salariat al RAAN.

„Noi nu putem să ieşim la pensie, nu putem să luăm nici plăţi compensatorii, nici şomaj pentru că nu avem de un an de zile plătită contribuţia la pensii. Au fost luaţi cu Poliţia, cu ANAF-ul ca să plătească banii.”, a arătat un alt bărbat.

Protestul a fost organizat de Federaţia Energetica. Sindicaliştii cer de urgenţă aprobarea memorandumului şi a sumelor necesare pentru plata salariaţilor disponibilizaţi.

“Situaţia cu unitatea noastră nu este clară. Guvernul României nu a luat o decizie pe care să o ştim. Oamenii sunt stresaţi de faptul <<Ce se întâmplă cu noi!>> Au fost discuţii la Ministerul Economiei pentru elaborarea unui memorandum privind unitatea noastră dar nu a fost aprobat încă. Se discută în continuare şi bineînţeles, sumele de bani necesare închiderii controlate a unităţii noastre. Oamenii sunt nesiguri de locul de muncă, nu ştiu dacă vor fi disponibilizaţi şi dacă vor primi o protecţie socială şi atunci, ei vor automat ceva sigur şi de la autorităţile locale, şi de la reprezentanţii Guvernului. Au fost perioade în care nu s-au plătit contribuţiile, oamenii sunt speriaţi şi de faptul că dacă se duc la şomaj, nu primesc, pentru că nu fost plătite contribuţiile. A fost un raport făcut la ministru în care se arată că mai sunt sume necesare pentru plătirea ANAF-ului, plus, a fost ANAF-ul în control şi a făcut dosar penal reprezentanţilor RAAN.”, a declarat liderul Sindicatului Romag Prod şi vicepreşedinte al Federaţiei Energetica, Florin Rogobete.

Autorizaţia de protest a fost obţinută pentru două ore, dar sindicaliştii spun că vor ieşi în stradă în fiecare săptămână. Închiderea necontrolată a RAAN-ului atrage nu numai probleme sociale, ci şi de mediu din cauza hidrogenului sulfurat din instalaţii, extreme de toxic.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top