sâmbătă , 27 noiembrie 2021
NEWS ALERT

PESTE 74.000 DE PACIENȚI CU BOLI CRONICE DIN MEHEDINȚI AU AJUNS DELOC SAU FOARTE GREU LA SPITAL, ÎN PANDEMIE

Pacienții care suferă de boli cronice grave și foarte grave au acces tot mai dificil în spitale, ca să-și trateze afecțiunile. În Mehedinți, nu mai puțin de 30 la sută din populație este înregistrată cu boli cronice, iar mare parte dintre acești oameni nu au mai ajuns anul trecut la spital din cauza Pandemiei. 74.000 de pacienți din județul nostrum suferă de afecțiuni cum sunt diabet, tbc, obezitate sau boli psihice. 40.000 dintre aceștia sunt înregistrați cu boli de inimă, cea mai frecventă fiind hipertensiunea arterială.

La urgența Spitalului Județean, stăm de vorbă cu o doamnă al cărui soț a ajuns în stare gravă, suspect de accident vascular cerebral. Cunoscut cu probleme cardiace bărbatul mergea  frecvent la medic,  de unde primea și tratament cu care ținea boala de inimă sub control. De la începutul pandemiei, însă, bărbatul nu a mai putut ajunge la un medic, starea i s-a agravat, iar acum a ajuns în urgența Spitalul Județean din Tr. Severin cu un accident cerebral. “Mergeam la control la Timișoara, dar după ce am intrat în pandemie doctorul nu ne-a mai răspunns la telefon și boala s-a agravat. Aseară a început să tremure, cred că are un AVC. Nu te lasă nimeni în spital, el nu poate vorbi, eu nu pot intra. Este foarte dificil pentru cei care au boli cronice, pentru că au mai putut ajunge foarte greu sau deloc să-și trateze suferința” spune doamna cu care purtăm un dialog.

În situația acestui pacient sunt milioane de români, care au boli cronice și care nu au mai putut ajunge în spitale ca să-și trateze bolile.

Medicii de familie spun că, din momentul izbucnirii crizei coronavirus, foarte mulți români cu boli cronice nu au mai ajuns la un spital pentru tratament. Este motivul pentru care se și resimte o creștere a ratei mortalității. “Pandemia i-a făcut pe pacienții noștri să se teamă de mersul către spital. Acum culegem roadele unei perioade lungi, în care pacienții cronici, practic și-au neglijat sănătatea. Din păcate avem multe semnale că avem pacienți care și-au abandonat tratamentul, în pofida faptului că noi i-am programat și am fost aici să le prescriem tratamentele, am reușit să-i investigăm dacă ni s-au adresat, dar sunt multe situiții în care pacientul se prezintă deja agravat la noi, Eu, personal, pot să spun că semnalez o creștere a mortalității, chiar, la pacienții cu boli cronice de la cabinetul meu”, a declarat Ileana Nistor – medic de familie.

Mai sunt însă și pacienți care au păstrat legătura cu medicii și au reușit să ajungă la spital și să-și țină sub control problemele grave de sănătate, după cum ne-a spus o doamnă operată de curând de o tumoră, care s-a declarat foarte mulțumită de relația pe care a avut-o cu medicul urolog, de la Spitalul Județean.

        Faptul că bolnavii nu au mai ajuns la un control medical complet se vede și în numărul internărilor din spitalul Județean din Tr. Severin. Acesta a scăzut la jumătate în 2020, față de 2019. Dacă în 2019 au fost mai bine de 33.000 de internări, anul trecut s-au înregistrat doar 17.122 de internări.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top