miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

VIDEO PESTE CINCI MII DE HECTARE DE CULTURI DE CEREALE, DISTRUSE DE GRINDINĂ ÎN MEHEDINŢI

Peste cinci mii de culturi de grâu, rapiţă, porumb şi floarea soarelui au fost distruse marţi seara, de o vijelie însoţită de grindină, în sudul judeţului Mehedinţi, proprietarii terenurilor spunând că paguba este de aproape 100%.

p0za grindina_2Furtuna însoţită de grindină a afectat marţi seara, zona de sud a judeţului Mehedinţi şi a durat o jumătate de oră, fermierii spunând că grindina a avut dimensiunea unui ou de câţă, care a afectat atât culturile de grâu, cât şi floarea săarelui, porumb şi rapiţă.

„Eu lucrez în agricultură din 1995, ca acum nu am avut piatră niciodată. A fost ca oul de câţă. A venit şi într-o jumătate de oră a făcut prăpăd. Eu am pierdut o suprafaţă de 500 de hectare de grâu din care nu mai pot să recuperez nici o sută de kilograme la hectar. Numic nu se mai poate recupera. Trebuia să bag combina în trei, patru zile, acum nu mai bag nimic. Piatra a distrus tot, nu au mai rămas decât paiele.”, a declarat Nicolae Brânzan, care deţine suprafeţe importante de culturi în localitatea  mehedinţeană Vrata.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor Agricoli Mehedinţi, Cornel Stroescu, în localităţile Pătulele, Gârla Mare, Vânători, Vrata au fost compromise culturile de pe o suprafaţă de peste cinci mii de hectare, astfel încât investiţia nu va mai putea fi recuperată.

p0za grindina_02„Eu am în jur de 200 de hectare de rapiţă, 150 de floarea soarelui, 400 de grâu şi porumb, aproape 170 de hectare. Sunt distruse aproape 100%. La o mie de hectare investiţia a fost în jur de 25 de miliarde. S-a dus tot în jumătate de oră. Pe zonă, vorbim de Pătulele, Gârla Mare, Vânători, Vrata unde sunt în jur de 5 000 de hectare distruse într-o jumătate de oră.”, a declarat miercuri, Stroescu.

Pe de altă parte, în localităţile Vânători şi Cujmir, grindina a distrus şi culturile de pepeni verzi.

„În trei minute, patru, am rămas doar cu fructele, care şi alea sunt sparte. Vrejul care le ajută să crească nu mai este. Aveau şapte, opt kilograme. Am investit până acum în ele 500 de milioane.”,a declarat un fermier din Cujmir.

Proprietarii culturilor distruse vor apela la societăţile de asigurări pentru despăgubiri.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top