luni , 29 noiembrie 2021
NEWS ALERT

PIERDERI DE 500 DE MILIOANE DE EURO ÎN TURISMUL BALNEAR

Turismul românesc, trece prin cele mai dificile momente din ultimii zece ani, după cum spun chiar cei care activează în industria ospitalității. Măsurile sanitare cauzate de criza sanitară au lăsat urme adânci în cifra de afaceri a societăților care dețin hoteluri și pensiuni în Clisura Dunării sau la Băile Herculane, după ce încasările în 2020 au scăzut chiar și cu mai bine de 50 la sută, față de 2019. Reprezentații societăților din turism spun că sprijinul financiar oferit de guvern îi ajută, dar documentația necesară obținerii lui ar trebui simplificată, pentru că nu toate firmele reușesc să aibă acces la acest ajutor. Cele dezavantajate sunt chiar societățile mici, cele care sunt și cele mai afectate de criza sanitară, dar și cele mai aproape de faliment.

Din cauza acestei crize sanitare, cifra de afaceri a uneia dintre cele mai mari pensiuni din Clisura Dunării a scăzut cu 40 la sută, spune administratorul acesteia. Acest lucru deși în 2020, tarifele la serviciile oferite au fost majorate cu 20 la sută, pentru că au fost cheltuieli suplimentare cu materialele sanitare. “Anul 2020 a fost, cred, unul dintre cei mai grei ani pe care i-am traversat, de când am deschis noi pensiunea, oamenii au fost foarte reticenți, distanțarea pe care a trebuit să o respectăm, cât și multe alte măsuri pe care a trebuit să le luăm în plus, pentru a asigura sănătatea și protecția turiștilor noștri. În 2020, cifra de afaceri a scăzut cu 40 %, comparative cu 2019” spune Florentina Muchitsch – proprietară de pensiune

Ca să diversifice serviciile  turistice oferite în Clisură, un administrator s-a reorientat și a deschis unul dintre cele mai moderne centre spa din această zonă. Inaugurarea a făcut-o în 2019, cu câteva luni înainte de debutul pandemiei. Închiderea piscinelor de interior, din cauza restricțiilor, în 2020 i-a dat o lovitură cruntă și nu a mai încasat nici măcar jumătate din cât prognozase. “Noi am decshis în 2019, în luna noiembrie, am prins foarte puțin apoi, în 2020 imediat a venit Pandemia, am avut atunci o perioadă foarte grea, mai ales că am fost la început, a fost un început foarte greu, noi ne-am așteptat să facem lucruri mărețe, dar, din păcate nu a fost așa. Așa că, 2020 a fost un an, undeva cred că 40 % din ceea ce ne propusesem inițial am reușit să avem încasări, față de ce prognozasem noi la început”, spune Marius Balica – proprietar Centru SPA

Și la Băile Herculane, cele mai mari resorturi sunt grav afectate de criza sanitară. Cum nu s-au mai putut bucura de relaxare în centre SPA, turiștii au fost tot mai puțini, iar adevărata criză a venit odată cu sezonul rece. “Anul 2020 ne-a adus o scădere de peste 60 % față de ce estimasem înainte de începerea Pandemiei, Lucrurile sunt cu atât mai dificile cu cât, ne apropiem, iată, de un an, de când facilitățile noastre de balneo și spa sunt restricționate, ceea ce ne face munca și mai dificilă, pentru că acesta este specificul hotelurilor noastre, ” spune Laura Pătru – reprezentantul unui resort din Băile Herculane.

Simplificarea documentației prin care societățile pot ajunge la sprijinul oferit de guvern și chiar unele măsuri suplimentare ar fi necesare   pentru relansarea industriei ospitalității spun cei care activează în acest sector. “Nu știu cum s-a gândit Guvernul pentru noi, dar părerea mea este că nu s-a gândit pentru firmele care suntem mai mici, tot pentur firmele mari. Noi având un început foarte greu în perioada asta nu am avut cum să avem o cifră de afaceri mare, ca să putem să luăm cei 20 % promiși. Situația este destul de complicată, așteptăm din ce în ce mai mult ca să se dea drumul să putem să primim clienții, clienții ne sună, dar nu putem să-i primim”, mai spune proprietarul centrului spa.

“Din păcate, procesul de accesare a granturilor și a altor măsuri de sprijin rămâne, în continuare, unul complicat și anevoios, așa că o fluidizare a acestor mecanisme ar putea să ne fie de mult ajutor acum”, spune în completare, Laura Pătru.

În acest moment mai multe state europene  acordă vouchere pe care cetățenii bolnavi de Covid 19 le pot folosi pentru tratament de  recuperare în unități hoteliere, este vorba de Serbia și Cehia. În felul acesta sunt ajutați și pacienții care au suferit din cauza virusului, dar și societățile care activează în turism. Doar că la noi, pentru ca lovitura dată turismului să fie  completă, au fost eliminate inclusiv voucherele de vacanță.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top