miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

PNDR SE DESCHIDE ÎN DATA DE 20 MAI

Fermierii pot depune proiecte pentru accesarea fondurilor în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, începând cu 20 mai, prima măsură fiind dedicată investițiilor în ferme.

combine

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că prima sesiune de depunere de proiecte din perspectiva financiară 2014 -2020 se va deschide în data de 20 de mai, pe măsura dedicată investițiilor în ferme.

Potrivit agri-news.ro, Constantin a mai declarat că încă de la deschiderea acestei măsuri, MADR va oferi gratuit proiecte tip pentru fermierii mici și mijlocii, care vor putea fi descărcate de pe site-ul instituției.

“Pe 20 de mai se va deschide prima sesiune de primire/depunere de proiecte din perspectiva 2014—2020 din cele 8 miliarde de euro pe care le punem la dispoziție pe măsura 121 privind investițiile în ferme și sprijinirea fermelor de familie. Aici trebuie să folosim regulamentul european de tranziție pentru că nu există regulamentul final aprobat de către Comisie, dar sper să îl avem în această lună. Dacă nu vom avea un acord între Comisie și Parlamentul European pe actele delegate riscăm ca toată Politica Agricolă Comună să nu o aplicăm în 2015 ci în 2016. Ar fi contraproductiv și tot efortul din 2012 și 2013 ar fi în zadar”, a spus Constantin.

Măsurile care vor fi deschise pe noul PNDR urmează să aibă sesiuni continue și evaluări lunare sau trimestriale, iar proiectele care vor integra producția vor avea punctaje suplimentare la evaluarea proiectelor.

Prima măsură care se va lansa în luna mai, respectiv ‘Investiții în exploatații Agricole’ și fermele de familie, are alocată o sumă de 150 de milioane de euro.

Rata de absorbție a fondurilor în baza PNDR este însă mică după cum s-a dovedit în exercițiul bugetar trecut, din cauza erorilor programului.

Agri-news.ro arată că în programul trecut, 75.000 de proiecte au rămas fără finanţare, dintr-un total depus de 145.000.

„A fost o perioadă de evaluare a proiectelor foarte mare, care a ajuns şi până la un an şi jumătate. Pe noul program vom deschide o sesiune continuă pentru un an, cu raport de selecţie la fiecare sfârşit de lună. Am prevăzut în programul viitor măsuri de fluidizare a părţii de contractare cu care am avut probleme în actualul program’, a subliniat recent directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Nicolae Popa.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top