miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

POMPIERII PREVIN EFECTELE ALUNECĂRILOR DE TEREN. AFLĂ AICI CARE SUNT LOCALITĂŢILE CU RISC RIDICAT DIN MEHEDINŢI

Pompierii mehedinţeni atrag atenţia asupra riscurilor provocate de alunecările de teren, una dintre zonele afectate fiind localitatea Menţii din Faţă, acolo unde în urmă cu şapte ani mai multe locuinţe au fost distruse de alunecările de teren.

pompieri2

Localnicii din Menţii din Faţă au simţit că li se mişcă pământul de sub picioare în anul 2006. În urma unei alunecări de teren unele care au fost distruse complet iar oamenii au rămas fără acoperiş deasupra capului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mehedinţi, plutonier Ramona Nistor patru locuinţe au fost complet distruse.

„Ca urmare a deplasării unei roci care formează dealuri s-au produs mai multe alunecări de teren fiind afectate nouă locuinţe. Patru au fost distruse complet. Acolo există riscul producerii alunecărilor de teren după ploi ca urmare a acumularii apei în sol. Important este ca oamenii să ia măsuri imediat ce descoperă fisuri în imobile.”, a declarat Ramona Nistor.

Aceeaşi sursă a mai precizat că în Mehedinţi sunt 26 de localităţi cu un risc ridicat de producere a alunecărilor de teren: Strehaia (satele arondate), Bala, Bîcleş, Brezniţa de Motru, Brezniţa de Ocol, Broşteni, Butoieşti, Căzăneşti, Dumbrava, Floreşti, Greci, Grozeşti, Hinova, Husnicioara, Livezile, Malovăţ, Pădina, Poroina Mare, Prunişor, Rogova, Stângăceaua, Şimian, Şovarna, Tâmna, Vlădaia, Voloiac.

În scopul de a-i informa pe oameni cu privire la aceste măsuri, cadrele Inspecţiei de Prevenire a ISU „Drobeta” au mers marţi în localitatea Menţii din Faţă. Au încercat să-i facă pe locuitori să aprecieze corect situaţia în cazul unor alunecări de teren şi să contribuie astfel la reducerea efectelor unei situaţii de urgenţă.

La acţiune au participat şi membrii SVSU din oraşul Strehaia, care au distribuit, alături de pompierii militari, pliante cu reguli de comportare pe timpul producerii alunecărilor de teren. Conform legislaţiei specifice, cetăţenii sunt obligaţi să-şi însuşească metodele de protecţie şi regulile de comportare în cazul producerii unei alunecări de teren, să participe la activităţile, la acţiunile de intervenţie pentru care sunt solicitaţi şi să se conformeze măsurilor şi dispoziţiilor stabilite de autorităţile centrale şi locale.

pompieri1

Alunecările de teren sunt evenimente de multe ori previzibile, de regulă după precipitaţii intense, în zone predispuse la aceste fenomene şi au evoluţie progresivă, astfel încât desfăşurarea lor se realizează într-un anumit interval de timp, suficient pentru realizarea unor măsuri de protecţie. Informarea şi alarmarea asupra alunecării de teren se realizează de către autorităţile publice locale şi de către comitetul local şi judeţean cu mijloacele specifice acestor tipuri de acţiuni.

La recepţionarea informării sau a unor semnale despre începerea alunecării terenului, în zona care ar putea fi afectată se vor lua următoarele măsuri:
– Pregătirea evacuării persoanelor, instituţiilor şi bunurilor potrivit planurilor de evacuare pregătite anticipat;
– Deconectarea, de către reprezentaţii autorizaţi – în caz de necesitate – a clădirilor de la sistemul de alimentare cu energie electrică, gaze, apă, încălzire, canalizare etc. pentru a limita eventualele efecte negative;
– Sprijinirea formaţiilor de intervenţie ale comitetului local sau judeţean în acţiunile de oprire, diminuare sau de deviere a alunecării de teren cu scopul de protejare a persoanelor şi construcţiilor, pentru micşorarea efectelor distructive ale alunecării de teren;
– Desfăşurarea acţiunilor sub conducerea comitetului local sau judeţean;
– Vor fi luate în considerare numai sursele oficiale locale şi recomandările organelor în drept, evitându-se informaţiile pe bază de zvonuri;
La recepţionarea semnalului de alarmare în cazul alunecărilor de teren, care înseamnă că pericolul alunecării de teren nu poate fi evitat, se vor lua următoarele măsuri:
•Evacuarea persoanelor şi bunurilor materiale în locurile desemnate în planurile de evacuare, fără a lua lucruri inutile şi cu păstrarea calmului;
•Respectarea regulilor de convieţuire în locurile sigure în care Comitetul judeţean/local,împreună cu autorităţile locale, cât şi Societatea de Cruce Roşie vor lua măsurile necesare adăpostirii şi desfăşurării vieţii;

După stabilizarea alunecării de teren, organele abilitate vor face o analiză a avariilor şi distrugerilor provocate la construcţii şi bunuri. În funcţie de avarii se vor lua măsuri de începere a lucrărilor de reparaţie şi consolidare, iar în cazurile de distrugere se vor lua măsuri de construire de noi clădiri pe alte amplasamente, autorizate. După caz, se vor face demersurile necesare pentru obţinerea despăgubirilor prin sistemul de asigurări pentru pagubele produse de către alunecările de teren.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top