sâmbătă , 29 ianuarie 2022
NEWS ALERT

PORTUGHEZII VOR PRODUCE COMPONENTE AUTO PENTRU BMW, AUDI, VOLKSWAGEN ȘI MERCEDES LA DROBETA TURNU SEVERIN

Firma cu capital portughez, Corindu România SRL demarează în perioada următoare în Drobeta Turnu Severin, o investiție în valoare de zece milioane de euro, într-o fabrică în care se vor produce repere pentru cele mai importante mărci auto. Primul pas pentru demararea construcției fabricii în care vor lucra aproximativ 1200 de persoane a fost făcut miercuri, când consilierii locali ai municipiului Drobeta Turnu Severin au fost convocați în ședință extraordinară, pentru aprobarea Planului Uebanistic Zonal, la inițiativa viceprimarului Marius Screciu.

portughezi

Proiectul a fost inițiat de viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu și a trecut cu 16 voturi pentru și patru abțineri. Cei care s-au abținut la vot au fost consilierii PDL (n.r. patru consilieri), aceștia solicitând amânarea proiectului până în ședința ordinară a lunii aprilie, în vederea trecerii acestuia prin comisiile de specialitate.

Firma Coindu România SRL își propune să deruleze o investiție de zece milioane de euro într- fabrică de producție de echipamente auto (portiere și mobilier) pentru BMW, Volkswagen, Audi și Mercedes. Potrivit viceprimarului municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu , firma va investi cinci milioane euro în clădiri și alte cinci milioane în tehnică și aparatură.

marius screciu„În momentul acesta este prima investiție serioasă, după Revoluție în ceea ce privește crearea de locuri de muncă. Este vorba despre 1000, 1200 de locuri de muncă. Firma se numește Coindu România SRL. Este o firmă portugheză cu trei fabrici în Portugalia, una la Curtici  (jud. Arad). S-au hotărât să investească și la noi, la Drobeta Turnu Severin. Sunt inițiatorul acestui proiect, am lucrat trei luni la el. Eu cred că pentru severineni și pentru mehedințeni este o veste extraordinară. Avem obligația ca și administrație locală să ne implicăm în ceea ce înseamnă crearea locurilor de muncă și eu cred că acest lucru pentru Drobeta Turnu Severin și pentru județul Mehedinți este o veste foarte bună.”, a declarat Marius Screciu.

Procedura de demarare a investiției a început în urmă cu câteva luni, când portughezii au solicitat sprijinul autorităților locale pentru a identifica trenul pe care să construiască fabrica. Firma Coindu România SRL a achiziționat o suprafață de 4,5 hectare de teren în zona Aeroport din Drobeta Turnu Severin și tot ea va suporta și cheltuielile necesare utilităților.

În toamna anului 2014, în fabrică ar urma să lucreze 450 de persoane, iar în 2015, investiția urmează să fie continuată, pentru angajarea altor 800 de oameni.

MARIUS SCRECIU: „Avem obligația ca și administrație locală să ne implicăm în ceea ce înseamnă crearea locurilor de muncă.”

 

Vicepimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu a fost cel care a mijlocit relația dintre investitor și proprietarii de terenuri din oraș, pentru ca firma să rămână la Severin și să nu meargă la Iași sau la Alba Iulia, aceste două locații fiind de asemenea vizate pentru investiția respectivă.

„La Drobeta Turnu Severin se vor produce portiere și scaune pentru BMW, Mercedes, Volkswagen și Audi. Este o investiție serioasă. Până la sfârșitul anului vor să și termine și anul viitor vor continua investiția.”, a mai declarat Marius Screciu.

Angajații vor beneficia de facilități la locul de muncă

După ce Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat, firma trebuie să depună o altă documentație la Primăria Drobeta Turnu Severin în vederea obținerii autorizației de construcție. Arhitectul Alexandru Băleanu, cel care s-a ocupat de demersurile care trebuie urmate pentru demararea investiției a declarat că firma ar putea să înceapă producția la Drobeta turnu Severin în toamna anului 2014.

„Au proiectul de autorizație în lucru. În momentul în care PUZ-ul este aprobat, imediat pot să cere un certificat de urbanism și să obțină o auorizație de construire. Le-am spus că putem să demarăm lucrările pentru alimentarea cu apă, canalizare și energie electrică, pentru că este proprietarul terenului și le poate demara.”,a declarat Băleanu.

Angajații care vor lucra în fabrică vor urma cursuri de specializare, iar la locul de muncă vor avea și sală de mese. În plus, transportul va fi asigurat pentru angajați, investitorul intenționând să contracteze în acest sens, o firmă de transport local. Construcția halei se va face din produse prefabricate astfel că va dura câteva luni întrucât va fi amplasată pe o structură metalică, după ce se va turna fundația.

Dezbateri intense la aprobarea PUZ-ului

consilieri pdlProiectul pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal nu a trecut fără o dezbatere intensă. Consilierii opoziţiei au cerut amânarea aprobării planului necesar demarării investiţiei pentru a fi discutat în cadrul şedinţei ordinare de la sfârşitul lunii aprilie. Principala problemă sesizată de opoziţie s-a referit la lipsa acordului proprietarilor de teren din zona unde se va face investiţia şi care trebuie să cedeze câte doi metri din proprietate pentru realizarea drumului de acces:

„Sunt multe întrebări care nasc alte întrebări, de aceea noi am spus să se amâne acest proiect entru săptămâna viitoare, să avem timp în comisii, să-l luăm, să-l studiem și să putem să ajutăm acest om. Nici unul dintre cei 16 proprietari din zonă nu a fost consultat sau nu a semnat. Lor li se spune că vot trebui să cedeze câte doi metri de pământ. Este un drept fundamental al nostru, prin constituție. Dacă nu vor ceda, ce vor face?”, a remarcat consilierul local democrat liberal, Mircea Grosu.

Pe de altă parte, consilierii opoziţiei au apreciat drept pozitiv demersul pentru o primă investiţie care poate crea locuri de muncă atât de necesare judeţului şi municipiului Drobeta Turnu Severin.

„Se vede că de când domnul Screciu a fost împuternicit să preia atribuțiunile primarului, lucrurile încep să se miște. ”, a arătat Liviu Nicolicea (UNPR) în cadrul ședinței de Consiliu Local.

În cele din urmă proiectul de aprobare a Planului Urbanistic Zonal a fost aprobat cu 16 voturi pentru și patru abțineri. Cei care s-au abținut la vot au fost consilierii democrat liberali, în timp ce liberalii au votat pentru.

„Cu toții trebuie să punem umărul pentru a se crea locuri de muncă în municipiul nostru. În ceea ce privește partea de legalitate, am înțeles că în actele pe care le avem la mapă sunt avizele de legalitate, inclusiv de la Urbanism și toate compartimentele de specialitate din Primărie, care atestă legalitatea acestei hotărâri.”.

arhitectulCu privire la problemele ridicate de democrat liberali în cadrul ședinței, arhitectul Alexandru Băleanu a declarat că s-a luat legătura cu toți proprietarii din zonă și aceștia și-au dat acordul pentru a ceda bucata necesarp pentru zona de acces.

“Am discutat cu proprietarii de terenuri și au fost de acord să cedeze terenul în ideea că poate investitorul se va dezvolta în timp.”, a conchis Alexandru Băleanu.

Firma Corindu Romania SRL are o investiție în localitatea arădeană Curtici, similară celei pe care își propune să o dezvolte la Drobeta Turnu Severin.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top