miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

PREFECTUL DE MEHEDINŢI A CERUT EVALUAREA PAGUBELOR PENTRU SCUTIREA DE LA PLATA IMPOZITULUI A FERMIRILOR ALE CĂROR CULTURI AU FOST AFECTATE DE GRINDINĂ

Fermierii ale căror culturi au fost afectate de grindină ar  putea fi scutiţi de la plata impozitului pe profit, măsura fiind luată în calcul cadrul comisiei de  dialog social care s-a desfăşurat luni, prefectul de Mehedinţi  cerând  reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală  o evaluare a  pagubelor  pentru începerea demersurilor.

p0za grindina_2În cadrul comisiei de dialog social, întrunită luni, la sediul Prefecturii Mehedinţi, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Nicolae Drăghiea a cerut  o evaluare a pagubelor pentru a fi făcute demersurile necesare scutirii fermierilor afectaţi de grindină, de la plata impozitului pe profit.  O comisie de specialitate se va ocupa de evaluarea pagubelor.

“Am încercat să formăm comisiile de specialitate şi în funcţie de ce va constata comisia pe agricultură vom întocmi fişele cu calamităţile pe zonele respective.”, a declarat luni, prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea.

Întrebat dacă există posibilitatea ca fermierii ale căror culturi au fost afectate de grindină, să fie scutiţi de la plata impozitului pe profit, prefectul de Mehedinţi a răspuns afirmativ.

Este posibil, dar sperăm că va aparea un nou act legislativ ca să fie acoperite acestea (n.r. pagubele)  şi în 2014.

În urma vijeliei însoţită de grindină, în Mehedinţi au fost afectate peste 5000 de hectare de rapiţă, grâu, floarea soarelui şi porumb din localităţile Pătulele, Gârla Mare, Vânători, Vrata.

Primele demersuri pentru ca fermierii mici să fie scutiţi de la plata impozitului pe profit în cazul în care culturile le-au fost distruse de calamităţi, au fost făcute de Asociaţia Producătorilor Agricoli (APA) Mehedinţi, care a înaintat Prefecturii Mehedinţi, în cursul săptămânii trecute o adresă pentru formarea unei comisii care să evalueze pagubele.

„Facem o adresă către primăriile localităţilro afectate, către Prefectura Mehedinţi, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Administraţia Fiscală, în vederea formării unei comisii care să evalueze pagubele produse de grindină marţi seara. Dacă pagubele depăşesc 30%, există posibilitatea ca fermierii afectaţi să fie scutiţi de la plata impozitului pe profit.”, a declarat miercuri, 25 iulie, preşedintele APA Mehedinţi, Cornel Stroescu.

Guvernul a întocmit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru ca fermierii care au fost afectaţi de calamităţi în anul 2013 să fie scutiţi de la plata impozitului pe profit în condiţiile în care culturile au fost distruse în proporţie de cel puţin 30%.
Proiectul de ordonanţă mai preciza ca în cazurile în care impozitul a fost plătit, fiscul va emite o decizie de anulare, iar sumele vor fi restituite.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top