marți , 7 decembrie 2021
NEWS ALERT

REGIA AUTONOMA PENTRU ACTIVITĂTI NUCLEARE, CU UN PICIOR IN FALIMENT

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin are toate şansele să intre în faliment. În plus, îndeplineşte toate condiţiile pentru ca în data de 28 ianuarie, judecătorul sindic să dea o decizie favorabilă în acest sens, la cererea adunării creditorilor. Singurul care nu agreează această formă ar putea fi administratorul judiciar al companiei. Falimentul ar urma după ce pe platformele Regiei nu se mai produce nimic, iar de aici înainte un lichidator va trece la valorificarea activelor ca să acopere datoriile către creditori.

Judecătorul sindic ar urma să dea o decizie în privinţa falimentului Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin în data de 28 ianuarie.  Adunarea creditorilor a cerut în instanţă falimentul companiei ca urmare a faptului că pe platforme nu se mai produce nimic care să fie valorificat.

ION SARBULESCU

„RAAN era în reorganizare judiciară, în insolvenţă, dar din insolvenţă nu poate ieşi nicio unitate în condiţiile în care nu produce nimic. La Combinatul Chimic, producţia de Apă Grea a fost oprită, implicit producţia de energie termică şi energie electrică la Termocentrală. Termocentrala funcţionează în această perioadă cu un contract de asociere cu Primăria. De fapt, este un „împrumut” de salariaţi şi de capacităţi din Termocentrală ca să putem scoate municipiul Drobeta Turnu Severin din această iarnă.”, a declarat vineri, administratorul special al RAAN, Ion Sîrbulescu.

Din primăvara acestui an, este din ce în ce mai sigură şi închiderea Termocentralei care produce acum agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, ceea ce înseamnă că la vară oraşul nu va primi apă caldă. Chiar dacă la prima vedere banii pentru combustibil ar fi o problemă, termocentrala nu mai îndeplineşte nici condiţiile de mediu.

„Oricum, din primăvara acestui an, Termocentrala nu va mai putea funcţiona, pentru că nu va mai întruni condiţii de mediu, condiţii pentru situaţii de urgenţă, obligaţii faţă de CEZ, Transelectrica. Categoric, termocentrala se va opri şi eu vă garantez că se va opri definitiv.A fost creată în simbioză cu Combinatul de Apă Grea, întrerupându-se activitatea de producţie a apei grele, această termocentrală nu se mai justifică, ea fiind uzată fizic şi moral.”, a explicat Ion Sîrbulescu.

 La momentul actual, pe Platforma Romag Prod au rămas la lucru 150 de salariaţi pentru care se lucrează la înfiinţarea unei unităţi care să asigure mentenanţa apei grele stocate aici. Cel mai probabil, cei 500 de salariaţi de la Romag Termo vor pleca în şomaj mai repede de 31 august, aşa cum a fost aprobat planul de disponibilizări.

Administratorul special al RAAN, Ion Sîrbulescu spune că falimentul nu ar trebui să ne sperie, întrucât continuarea stării de insolvenţă nu rezolvă problemele ci mai degrabă le adânceşte.

„N-ar trebui să ne sperie falimentul. Cred că este mai corect un faliment decât o perioadă prelungită de insolvenţă. Falimentul înseamnă valorificarea activelor de pe platformă, activele nu vor mai fi ale statului, în funcţie de datorii, aetse active vor fi scoase la vânzare, dar cu un comportament raţional al lichidatorului care va fi la momentul respectiv, cred că această platformă va fi mobilată cu diverse activităţi. Eu îmi doresc ca această platformă industrială să creeze locuri de muncă în perioada următoare pentru cetăţenii Severinului.”, a mai spus administratorul special al RAAN.

Conducerea RAAN va propune lichidatorului RAAN să nu vândă activele la bucată ci să păstreze construcţiile şi utilităţile pentru eventuali investitori în zona respectivă unde se poate construi un parc industrial. În plus, cu implicarea Consiliului Judeţean, administratorul RAAN spune că aici ar trebui înfiinţată o asociaţie de dezvoltare intracomunitară care să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea industrială a zonei.

Oana Buzatu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top