miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

REPREZENTANŢII CAMERELOR AGRICOLE S-AU REUNIT LA BUCUREŞTI

cornel stroescuO întâlnire urgentă cu noul prim-ministru şi ministul agriculturii, trecerea de Senat a legii care reglementează funcţionarea Camerelor Agricole şi întâlniri cu reprezentanţii acesteia, în toate judeţele în care  fost înfiinţată. Acestea au fost priorităţile stabilite pentru următoarea perioadă de reprezentanţii Camerei Agricole, care s-au întâlnit ieri la Bucureşti, la sediul Academiei de Ştiinţe Agricole.

Sprijin pentru fermierii români şi principalul suport al acestora în demersurile de dezvoltare a sectorului agricol din România, pentru a deveni competitiv pe piaţa UE. Aceasta este ţinta declarată a reprezentanţilor Camerei Agricole prezenţi la întâlnirea din Capitală. Dar pentru ca instituţia să fie înfiinţată în toate judeţele României şi ulterior să devină funcţională, reprezentanţii acesteia încă aşteaptă ca Legea privind funcţionarea instituţiei să treacă de Parlament. În prezent legea se află în Senat, unde a primit un prim aviz, urmând să fi discutată în plenul camerei superioare, ulterior urmând să fie adoptată şi în Camera Deputaţilor. Una dintre principalele modificări solicitate, este aceea ca activitatea Camerei Agricole Private să fie susţinută de stat în primii ani de funcţionare. “Una dintre principalele modificări pe care le-am cerut a fost aceea de a fiinanţa Camera Agricolă de la buget, în primii trei ani până cînd aceasta începe să funcţioneze şi se va putea autofinanţa în toate judeţele ţării. Pentru că se poate, Camerele Agricole vor angaja specialişti şi prin unele serivicii pe care le vom presta pentru fermieri ne vom putea continua activitatea” a declarat în deschiderea întâlnirii, preşedintele Camerei Agricole, Cornel Stroescu.

În continuarea discuţiilor, de comun acord, preşedinţii mai multor Camere Agricole din ţară au cerut din nou parlamentarilor români ca acest proiect să fie adoptat cât mai urgent. Totodată, ei au cerut şi o întâlnire urgentă cu reprezentanţii noului guvern: “Noi trebuie să ne întâlnim cît mai urgent cu domnul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu şi chiar cu primul ministru, Dacian Cioloş, dacă se va putea, pentru a discuta detaliat toate aspectele legate de această cameră, pentru a putea să fie înfiinţată în fiecare judeţ, deoarece la această oră ea este înfiinţată doar în 14 judeţe. Apoi va trebui să trecem la treabă, pentru că este absolut necesar să funcţionăm, camerele sunt practic ale fermierilor şi noi trebuie să fim alături de ei, atât în domeniul consultanţei, cât şi în cel al fondurilor europene. Sunt multe aspecte pe care mulţi fermieri nu le cunosc, această Cameră Agricolă va avea menirea să fie aproape de fermieri, să-i informeze şi să le apere interesul” a declarat Constantin Lungu, preşedinte al Camerei Agricole din judeţul Dolj.

Noul sediu al Camerei Agricole, care de curând a fost înregistrată şi la tribunal, se află chiar în incinta Academiei de Ştiinţe Agricole din Bucureşti. La acest proiect încep să se alăture incusiv reprezentanţi ai Universităţii de Ştiinţe Agronomice. “M-am alăturat cu interes acestei organizaţii pentru că promite să facă foarte multe lucruri pentru fermieri şi poate chiar pentru agricultura României, deoarece fermierii în România nu prea sunt suţinuţi în ultima perioadă şi fiecare se chinuie să-şi scoată produsele pe piaţă, iar acest lucru este destul de greu de realizat fără o susţinere la nivel de organisme răspunzătoare de toate aceste lucruri” a declarat Mariana Burcea, şef de lucrări în cadrul de Ştiinţe Agronomice.

Preşedintele Camerei Agricole spune că este obligatoriu ca proiectul lansat chiar de actualul prim ministru să fie legiferat, dar totul depinde de parlamentarii români. Mai mult, Cornel Stroescu vrea să facă cunoscute intenţiile reprezentaţilor instituţiei la nivelul întregii ţări. “Prioritatea numărul unu, putem spune acum pentru Camerele Agricole Naţionale este ca aceste amendamente pe care le-am depus şi care sunt acum pe masa Senatului şi pentru care avem deja un aviz de la Consiliul consultativ să fie cât mai mult accelerate. Pentru că avem nevoie de camere agricole la nivelul întregii ţări, iar funcţionalitatea acestora poate deveni o realitate mai ales acum când vom putea avea sper eu, un sprijin real în noul prim-ministru, Dacian Cioloş, care nu este altcineva decât părintele proiectului Camera Agricolă în România. Am mai discutat în acelaşi timp să avem întâlniri la nivel de ţară, atât în judeţele în care Camerele Agricole au fost înfiinţate deja, dar şi în acele judeţe în care ele nu există, deoarece trebuie să fim activi, trebuie să ne cunoască lumea, pentru că altfel nu putem face cunoscut ceea ce ne-am propus să realizăm pentru agricultura din România. Şi vă rog să mă credeţi, existenţa noastră va fi vitală în viitor pentru fermierii români, pentru că ne propunem să fim pentru ei principalul factor de îndrumare, dar şi de protecţie pe o piaţă europeană concurenţială, în care ne va fi tot mai greu să facem faţă, dacă nu vom fi organizaţi”, a declarat Cornel Stroescu – preşedinte interimar al Camerei Agricole Naţionale.

În discuţiile de la Bucureşti, Stroescu a reamintit şi de solicitatea adresată Guvernului, aceea de elimina condiţia deţinerii atestatului de producător, fermierilor persoane fizice care au cerut acordarea ajutorului de calamitate. Această condiţie ar împiedica zeci de mii de fermieri din toată ţara să primească despăgubiri.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top