miercuri , 27 octombrie 2021
NEWS ALERT

ROMÂNII AU LUAT DRUMUL GERMANIEI

Despărţirea este grea pentru românii care au ales salarii decente în defavoasrea traiului alături de cei dragi. Românii care muncesc în străinătate şi-au terminat vacanţa de sărbători, iar în această perioadă se întroc la lucru cu bagajele burduşite de mâncarea tradiţională care să le aline dorul de casă.

_DSC0173

Peste 70 de mehedinţeni se despart zilele acestea de familiile pe care le-au vizitat de sărbători şi se întorc la muncă în Germania. Aproape toţi sunt din comuna Şovarna şi în urmă cu câţiva ani au plecat pentru prima dată să lucreze pentru o firmă de mobilier din plastic auto de lângă Stuttgart. Vin în ţară de Paşte şi de Crăciun. Oamenii spun că acolo câştigă peste o mie de euro pe lună şi chiar dacă le este greu departe de copii, soţi sau părinţi, gândul că le pot asigura un trai decent în ţară îi fac să nu se uite înapoi.

„Este plăcut, suntem apreciaţi pentru lucrul pe care îl facem. Suntem suficient de bine plătiţi în comparaţie cu ce se câştigă în România.  Se câştigă o mie de euro, o mie şi ceva. Facem montaj la plastic, piese, componente auto de câţiva ani. Nu plec să nu mă mai întorc. Ne ducem şi ne întoarcem cu tot ce ne trebuie. Dacă ai bani, ai de toate, nu!?”, a declarat Polixenia Vio, la plecarea din ţară.

_DSC0174

Un alt bărbat, Constantin Giura spune că lucrează din 2011 la firma din Germania. A decis să plece din ţară după ce şi-a dat seama că în România nu va putea avea unsalariu care să îi permită să întreţină familia.

“Este un câştig, cât de cât bun. Se plăteşte tot ce se lucrează. Ne este foarte greu, dar nu avem ce să facem, pentru că în România este greu.”, a mai spus bărbatul.

_DSC0175

Lefurile bune din Germania îi fac să suporte sacrificiile. La fiecare despărţire însă, lasă o parte din sufletul lor în ţară, alături de cei dragi. Administratorul firmei la care sunt angajaţi este român şi spune că forţa de muncă românească este apreciată în Germania. El a fost cel care le-a dat un loc de muncă, iar faptul că este român le-a dat încredere.

“Toţi cei care pleacă zilele acestea, lucrează într-o singură fabrică, produc piese pentru fabricile de maşini, tot ce înseamnă piese de plastic pentru bord, pentru aproape toate mărcile de autoturisme din Germania. Este apreciată forţa de muncă românească în Germania, dacă am început în 2008 cu trei oameni şi am ajuns acum la 70.”, a declarat administratorul firmei la care lucrează românii, Cornel Stroescu.

Oamenii au fost conduşi la plecare de familii. Au pus în bagaje produsele tradiţionale româneşti care le vor alina dorul de casă până la Paşte când se vor întoarce.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top