miercuri , 27 octombrie 2021
NEWS ALERT

MEHEDINTENII MUNCESC IN STRAINATATE, PE SALARII DE GERMANIA, CU CONTRACTE IN ROMANIA

Vacanţa s-a terminat pentru românii care lucrează în străinătate. Zeci de mehedinţeni au plecat astăzi în Germania, acolo unde lucrează în construcţii şi în producţia de piese de maşini. Au lăsat în urmă copiii şi soţiile cu lacrimi în ochi şi vor sta câteva luni printer străini. Sacrificiul este unul foarte mare, dar spun că aşa reuşesc să câştige bani cu care să întreţină familiile din ţară. 120 de persoane lucrează cu contracte înregistrate în România, dar cu salarii la nivelul celor din Germania.

Vacanţa de iarnă s-a terminat repede pentru cei care au venit înainte de Crăciun în ţară să petreacă sărbătorile de iarnă. Au strâns bagajele, au împachetat mâncărurile gătite acasă şi au plecat în Germania. Despărţirea este grea, la fel ca gândul că nu-şi vor vedea familiile câteva luni, dar efortul merită, spun ei, întrucât salariul este foarte bun.

”Acasă este foarte bine, dar nu avem ce să facem decât să plecăm pentru că aici nu avem ce face aici, în Severin. În Germania lucrăm în demolări, în construcţii. Sunt mulţumit cu ce lucrez afară, salariul e pe măsură. E greu departe de copil, de familie dar deocamdată nu avem ce face.”, a declarat marți, un bărbat pregătit să plece din Drobeta Turnu Severin.

”Asta e viaţa! Găsim altă soluţie să facem ceva în România?! Să ne spună ai noştri pe care i-am votat mereu, de ani de zile, a găsit vreo soluţie, nu pentru noi, pentru copiii noştri!? Sigur că am vrea să stăm acasă, dar dacă nu se poate?! Cine vrea să stea dincolo?!”, a arătat revoltat de situația din țară, un alt roman care muncește în Germania.

”O luăm pe drumurile străinătăţii pentru un trai mai bun, pentru noi, pentru familie. Locuri de muncă aici nu sunt, trebuie să o luăm pe un drum pe care să ne descurcăm, avem familii, avem copii. Am încercat în ţară să găsesc, dar este un salariu foarte mic, nu ne descurcăm, avem familii, avem probleme, avem datorii. Suntem mulţumiţi, într-adevăr, este şi muncă mai multă, dar este mai bine.”, a declarat un alt mehedințean.

Parte dintre cei care au plecat în Germania, lucrează în apropiere de Stuttgard, într-o fabrică în care se produc piese şi mobilier auto, iar alţii lucrează în demolări. Până acum românii au  dezafectat mai multe spitale.

”E de muncă, e ţara mai mare, salariul e mai mare, e plătit bine faţă de România, între 1000, 1500 de euro, 1600 de euro, în funcţie de ore, cât se munceşte. E greu dar nu avem ce să facem, fiecare luptă să facă un viitor copiilor.”, a spus un alt tânăr.

”Salariul de muncă mic aici, în ţară, la două ore, nu se merită. Acolo este carte de muncă la opt ore, programul este de 8,9,10 ore, dacă facem suplimentar. Sunt mulţumit, decât acasă, să dau cu sapa, mai bine în Germania.”, a declarat și un tânăr care a terminat liceul în urmă cu patru ani și muncește acum în Germania.

În urma celor care au plecat rămân familiile care condamnă traiul din ţară.

”Soţul pleacă. Este foarte greu, dar asta este, dacă nu e loc de muncă?! E strigător la cer ce se întâmplă în România! Pleacă cu mâncare la ei ca să economisească un ban.”, a spus, cu lacrimi în ochi, o femeie.

Avantajul celor care pleacă se referă la salariu, întrucât toţi banii pe care îi câştigă sunt trecuţi pe cartea de muncă. În plus, contribuţiile şi cheltuielile se plătesc în România. Cornel Stroescu, cel care are relație directă cu firmele angajatoare, a reușit să îi încadreze pe cei 120 de oameni în muncă, să primească salarii la nivelul celor din Germania și să plătească impozite și contribuții în România. Spune că îşi propune să deschidă un punct de lucru în Drobeta Turnu Severin şi să îi aducă acasă pe oameni.

IMG_0738

”Este greu pentru oameni că îşi lasă familii, copii, dar din păcate dacă nu au un loc de muncă aici, e mai greu. Noi încercăm să investim şi aici, avem discuţii pentru viitor, să producem aici şi munca pe care o prestează acolo să o facă aici, să fie aici, lângă familii, lângă copii. Dacă în 2008 începeam cu trei oameni, acum am ajuns, în 2016, la 120 de oameni şi vor tot mai mult pentru că suntem oameni serioşi.”, a spus Cornel Stroescu.

Cei care au plecat acum în Germania se vor întoarce în ţară peste patru luni, de Paşte.

Oana Buzatu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top