miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

SAMAS ACORDA CONSILIERE PERINATALA GRATUITA FEMEILOR DIN COMUNITATILE DEFAVORIZATE

Femeile din comunitățile defavorizate din DrobetaTurnuSeverin vor beneficia gratuit de educație perinatală din partea Asociației SAMAS.

Începând cu această toamnă, peste 100 de femei din Drobeta Turnu Severin, vor beneficia gratuit, timp de 6 luni, de cursuri și suport în ceea ce privește sarcina și îngrijirea copilului din partea Educatorilor Perinatali SAMAS. Programul Social SAMAS desfășurat în 8 orașe din țară (București, Bistrița, Turnu Severin, Constanța, Medgidia, Focșani, Pitești, Târgu Mureș), în valoare totală de 40.000 de euro, se adresează femeilor care provin din medii defavorizate, obiectivele principale ale acestuia fiind creșterea ratei de alăptare exclusivă pentru cel puțin 6 luni și facilitarea accesului la pregătirea pentru a naștere, realizată de educatori perinatali certificați.

samas-1-cu-magda

Cine beneficiază de servicii sociale?

Beneficiarele Programului Social SAMAS sunt femei în situații dificile de viață:

  • Femei din familii cu venit minim/membru de 500 de lei
  • Victime ale violenței în familie
  • Mame tinere, sub 18 ani
  • Femei din case de protecție, centre de îngrijire a copilului etc.
  • Femei aflate în situații de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc.)

Îndeplinirea condițiilor pentru servicii gratuite SAMAS se va face prin prezentarea unor documente doveditoare, stabilite pentru fiecare caz în parte. Cursurile perinatale se vor desfășura în Maternitatea Județeană și Spitalul județean de urgență din Drobeta Turnu Severin.

„Cele mai multe cazuri de mortalitate și morbiditate maternă și infantilă sunt întâlnite în rândul femeilor din comunitățile sărace. O bună parte dintre aceste probleme ar putea fi însă rezolvate dacă femeile aflate în perioada maternității ar fi informate cu privire la îngrijirea în sarcină și pregătirea pentru naștere,  precum și nutriția sănătoasă, a lor și a bebelușului și ar accesa la timp sistemul de îngrijiri de sănătate”, a declarat Magdalena Iorgovan, Educator Perinatal SAMAS.

În practica obstetricală,observăm, dintotdeauna, o asociere între statutul social al pacientelor și patologia obstetricală majoră. În cazul persoanelor cu un statut social scăzut,există o întârziere în prezentarea la doctor, o lipsă a măsurilor profilactice, în foarte multe situații,acces limitat la apă și, implicit, o igienă deficitară. Nașterea prematură este de două-trei ori mai mare în cadrul acestui segment de populație. Dincolo de calitatea serviciilor medicale, este însă de o reală importanță săi dentificăm segmentul de populație cu probleme sociale majore și să promovăm un program educațional, exact acolo unde este mai mare nevoie de el”, a declarat dr. Iosif Niculescu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie.

România are cea mai mica rată de alăptare exclusivă la sân

Rata ridicată de mortalitate infantilă, rata scăzută de alăptare exclusivă, malnutriția sau starea de sănătate precară a mamei și lipsa controalelor prenatale confirmă o nevoie reală de educație perinatală în țara noastră.

  • Deși rata mortalității infantile din România a scăzut în perioada 1990-2010, atât ca procent, cât și ca cifre absolute (8.471 de deceseîn 1990- 2.250 în 2009 și 2.078, în 2010), România se menține, totuși, pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile de 8,5 la 1.000 de copii născuți vii, în 2013 (conform Institutului Național de Statistică).
  • Principala cauză a mortalității infantile este legată de perioada perinatală, cele mai multe decese înregistrându-se în rândul prematurilor. Nou-născuții cu o greutate mai mică de 2.500 de grame prezintă cel mai mare risc de mortalitate infantilă. Greutatea mică la naștere este dată de mai mulți factori: mal nutriția sau starea de sănătate precară a mamei, lipsa controalelor prenatale și a planificării familiale.
  • România nu stă bine nici la rata alăptării exclusive la sân: 12%, față de 30%, cât este media din UE, potrivita celuiași studiu desfășurat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și UNICEF. Și durata medie a alăptării exclusive a scăzut de la 3,9 luni, în 2004, la 2,43 de luni, în 2011.
  • Accesul gravidelor la informații este scăzut, mai spune studiul IOMC: doar 33% dintre mame au declarat că au fost instruitea supraalăptării exclusive.

Despre Asociația SAMAS

Asociația SAMAS este o organizație nonprofit, care a dezvoltat prima rețea națională de educatori perinatali SAMAS (din rândul asistenților medicali și moașelor), specializați în educația prenatală și postnatală, în nuriția mamei și copilului. Obiectivelea sociației pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.

Asociația SAMAS oferă cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atuncicând pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult. Activitatea educatorului SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. În țări precum Franța, Germania, Austria sau Elveția, peste 70% din mame apelează la servicii similare.

Educatorul SAMAS este aproape de comunitate, mai ales că începând cu acest an, a fost lansată Școala Mamei SAMAS  în 20 de orașe, unde echipe de educatori perinatali oferă cursuri, consiliere și sfaturi gravidelor și mamelor. Gravidele, mamele sau tăticii îi vor putea contacta pe site-ul programsamas.ro, pe pagina de Facebook Școala Mamei SAMAS și în centrul SAMAS din oraș.

În paralel, Asociatia SAMAS și-a propus extinderea Rețelei de Educatori Perinatali SAMAS, oferind burse de formare cadrelor medicale (asistenti medicali si moase), care în urma cursurlor intensive și a perioadei de practică, devin Educatori Perinatali Certificați SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR).

Peste 40.000 de mame consiliate și peste 200 de educatori certificați

Din anul 2013, de când a fost inițiat proiectul, până la sfârșitul anului 2014, au fost certificați 218 educatori perinatali, iar 44.148 de mame au beneficiat de consultanță perinatală, ceea ce înseamnă aproximativ 13% din numărul total al gravidelor din 2013 și 2014.

Asociația a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului  SAMAS, inițiat de către Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și CruceaRoșie – Filiala Sector 6.

Programul SAMAS este primul proiect social de anvergură națională din România, distins recent  în cadrul Galei Societății Civile, unde a câștigat locul al 3-lea la categoria proiectelor sociale pentru sănătate.

Contact Asociatia SAMAS:   contact@programsamas.ro         www.programsamas.ro         0757453225

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top