joi , 23 septembrie 2021
NEWS ALERT

SCANDAL LA DUMBRAVA, DUPĂ CE GOLIREA UNUI LAC A COMPROMIS 100 DE HECTARE DE CULTURI

lacul constantin dragu un localnic nemultumit cultura agricola afectata culturile agricole acoperite de apa DSCF7060 DSCF7084 DSCF7096 foto foto 1

Supărare mare în rândul localnicilor din localitatea mehedinţeană Dumbrava, după ce SGA Mehedinţi a golit un lac, operaţiune care le-a afectat culturile agricole.

deschidere

Culturile agricole înfiinţate în această primăvară de localnicii din Dumbrava sunt compromise total ca urmare a golirii unui lac de pe raza localităţii. Oamenii sunt supăraţi foc şi au depus plângere pentru distrugere la Parchet împotriva Primăriei Dumbrava, cât şi împotriva Societăţii de Gospodărire a Apelor  Mehedinţi, instituţie care are în administrare acest lac. „Cine îmi dă mie banii, cine îmi dă mie munca? Mi-a inundat tot, grâul, orzul şi porumbul, grâul e uscat din pământ pe 60 de arii de grâu şi vreo 30 arii de orz. Nu ştiu ce să fac să-mi pun ştreangul de gât şi să termin”, spune Constantin Dragu, un localnic nemulţumit.  „Eu am patru hectare de porumb , am un hectar de orzoaică, am un hectar şi jumătate de grâu şi ceva floarea soarelui. Am făcut reclamaţie la Prefectură, la Parchet, nu s-a luat nicio măsură până la această oră. Costul meu cu înfiinţarea culturilor a fost foarte mare, am terenuri în arendă”, se plânge un alt localnic din Dumbrava.

100 de hectare compromise

Supărarea oamenilor este îndreptată împotriva Primăriei Dumbrava, care are în administrare luciul apei şi care în opinia lor nu s-a îngrijit ca operaţiunea de golire a acestui lac să nu le afecteze culturile. De cealaltă parte, primarul comunei Dumbrava, Marin Cioană, spune că nu are nicio vină în toată această poveste şi că toată responsabilitatea cade în sarcina Societăţii de Gospodărire a Apelor Mehedinţi. „Nu primarul a golit lacul comunei Dumbrava, a venit dispoziţie de la Apele Române să-l golească. Eu le-am spus când au venit la mine să aibă grijă să nu distrugă culturile oamenilor şi că ne pun nouă lumea în cap, că ei stau acolo în culcuşul lor, dar oamenii vin la mine. Oamenii au dreptate, acum ei trebuie despăgubiţi”, spune primarul comunei Dumbrava. Potrivit estimărilor făcute de Primăria Dumbrava în total ar fi vorba de circa 100 de hectare de culturi compromise, pentru care a solicitat Prefecturii Mehedinţi o cerere de despăgubire.

SGA dă vina pe precipitaţii

Din punctul de vedere al SGA Mehedinţi, acest lac trebuia golit întrucât punea în pericol gospodăriile din Piria, o localitate învecinată din judeţul Dolj. Practic din cauza precipitaţiilor abundente căzute în perioadele 16-25 aprilie a.c. şi 1-6 mai a.c., în acest lac se acumulase un volum foarte mare de apă, care a dus la curgerea pe deversorul lateral al barajului. „Cu toate eforturile depuse de salariaţii SGA Mehedinţi nu s-a reuşit pregolirea în timp util a acumulării în vederea atenuării celui de-al doilea val de precipitaţii ceea ce a dus la evacuarea acestora pe deversorul şi canalul de fugă”, se arată în procesul verbal de calamităţi încheiat la data de 14 mai de SGA Mehedinţi.

Corina Macavei

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top