marți , 7 decembrie 2021
NEWS ALERT

FOTO: SIMULARE DE INTERVENȚIE ÎN CAZUL UNUI ACCIDENT FEROVIAR PE CALEA FERATĂ LA ORȘOVA

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi privind  au desfășurat miercuri o simulare de intervenție în cazul unui accident feroviar  produs în tunelul de cale ferată Tufări la circa 400 m faţă de Gara C.F.R. Orşova, urmat de incendiu, în care este implicat un tren de călători.

simulare 1

Potrivit scenariului exerciţiului, trenul de călători Regio compus din locomotivă şi 5 vagoane, având la bord peste 40 de călători, care circula dinspre Bucureşti spre Timişoara, datorită unor defecţiuni tehnice, a deraiat de pe şina de cale ferată, în tunelul de cale ferată Tufări.

simulare 2

În urma deraierii, vagoanele 4 şi 5 au ieşit de pe şina de cale ferată, fiind proiectate în pereţii laterali ai tunelului, provocând avarii majore la structura acestora. Din cauza impactului puternic a izbucnit și un incendiu violent la instalaţia electrică a unuia dintre vagoane, cu pericol de propagare la vagoanele învecinate.

simulare 3

Din cauza faptului că accidentul s-a produs într-un tunel de cale ferată, s-a creat o acumulare foarte mare de fum şi gaze toxice, existând pericolul de intoxicare a călătorilor din vagoane.

Pentru gestionarea acestei situaţii de urgenţă, inspectorul şef, prin dispeceratul I.S.U ” Drobeta” a declanșat Planului Roşu de Intervenţie.

simulare 4

„Au participat inclusiv medici si paramedicii din turele libere. Autospecialele de descarcerare cu ajutor calificat s-au deplasat atat din Orsova cat si din Drobeta Turnu Severin. Desfasurarea de forte a fost foarte mare, si cu timp de interventie foarte scurt, cu angrenarea a 19 de autospeciale si 80 de persoane cu pregatire de prim ajutor de baza si calificat – paramedici, ofiteri, subofiteri , victimele primind ajutor calificat. In scenariul exercitiului ultimile doua vagoane erau deraiate, si astfel s-au exercitat o varietate de tehnici si manevre. Concomitent cu localizarea si lichidarea incendiului izbucnit la unul dintre vagoane, s-a efectuat cautarea, salvarea precum si descarcerarea victimelor care erau prinse sub fiarele contorsionate. Au fost două victime de cod rosu, 8 victime de cod galben si restul de cod verde. Evacuarea s-a facut pe ambele parti ale tunelului, atat pe capatul dinspre Orsova cat si dinspre golful Cerna.”, a declarat prim adjunctul ISU Mehedinţi, Liviu Borugă.

simulare 5

La acțiune au participat zeci de pompieri, echipaje de la Serviciul Județean de Ambulanță Mehedinți, de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mehedinţi, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Mehedinţi, Sectorul Poliţiei de Frontieră Orşova, Poliţiei Transporturi Feroviare, cât şi reprezentanţi ai S.N.T.F.C. CFR CĂLĂTORI SA – Suc. reg. de transport  feroviar de călători Timişoara, S.N.T.F.M. CFR MARFĂ SA Bucureşti – Suc. BANAT –  OLTENIA – Centrul zonal de Marfă Timişoara şi Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR S.A. – Suc. reg. CF Craiova.

Un tren de marfă cu 35 de vagoane a deraiat, în urmă cu doi ani, în apropiere de Gara Orşova. Garnitura ar fi deraiat pe circa 3.000 de metri, iar unul dintre vagoane a sărit de pe şine şi le-au antrenat şi pe celelalte două. Vagoanele transportau cereale, doarr unul transporta deşeuri feroase.

simulare 6

La simularea intervenției în cazul accidentului feroviar au participat și autoritățile județene, prefectul județului Mehedinți, Nicolae Drăghiea, președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, precum și  secretarul de stat din cadul MAI, Mihai Dan Chirică și secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Ion Trocaru.

Oana Buzatu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top