duminică , 23 ianuarie 2022
NEWS ALERT

SPITALUL JUDEŢEAN DIN DROBETA TURNU SEVERIN AR PUTEA RĂMÂNE FĂRĂ CURENT ELECTRIC

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin riscă să rămână fără curent electric întrucât nu mai poate face nicio plată curentă către furnizorii de medicamente sau servicii după ce Trezoreria i-a blocat conturile pentru arierate în valoare de aproximativ 276 000 de lei neachitate.

Spitalul JudeteanPotrivit trezorierului şef, Maria Drăghici, din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Mehedinţi,  spitalul are conturile blocale şi nu vor fi deblocate până cant unitatea nu va achita un procent de 3% din arieratele pe care le are.

“În condiţiile în care acestea nu îşi achită 3 la sută din arieratul înregistrat de la o lună la alta, trezoreria statului are obligaţia să-i blocheze conturile. Spitalul poate face numai plăţi de salarii, contribuţiile aferente salariilor şi arieratele. Când nu îşi plătesc acel procent de 3 la sută spitalale nu mai au voie să facă altfel de plăţi.”, a spus Maria Drăghici.

Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin are conturile blocate de la sfârşitul lunii mai, dar nu s-au putut achita arieratele nici în cursul lunii iunie, întrucât Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu a achitat contravaloarea serviciilor pentru luna mai, adică aproximativ 300 000 de lei.

DSCF5084“În momentul de faţă spitalul ar trebui să achite circa 276 000 de lei pentru a atinge acest prag de 3%, după care, putem să facem plăţile curente. Problema este că nici până la această dată nu avem făcută încă plata pentru toate serviciile medicale ale lunii mai, serviciile contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate. Se pare că nu vom avea aceşti bani nici până la sfârşitul lunii în curs.”, a spus Doina Borugă.

În condiţiile în care are conturile blocate Spitalul nu poate face nicio plată către furnizorii de medicamente. Borugă a explicat că sunt foate mulţi furnizori de medicamente şi materiale sanitare care nu mai onorează comenzile transmise deja, până când nu se plăteşte o parte din sumele restante, unii dintre aceştia  fiind cei care se încadreauză la arierate, alţii care chiar dacă nu se încadrează la arierate au totuşi plăţi restante.

De departe, cea mai mare problemă la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin este factura neachitată la energia electrică, în valoare de aproximativ 200 000 de lei. În aceste condiţii, soarta bolnavilor stă la mâna furnizorului de electricitate care ar putea oricând să debranşeze unitatea.

„Dacă CEZ dispune şi vine şi taie contoarul, nu ne putem opune.”, a mai spus managerul Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin.

Cea mai mare unitate medicală din judeţul Mehedinţi, Spitalul Judeţean  de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin are datorii totale la sfârşitul lunii iunie în valoare de aproximativ 4 000 000 lei.

Întrebată cu privire la ordonanţa care precizează că managerii spitalelor care înregistrează datorii trei luni consecutiv îşi pot pierde funcţiile, Doina Borugă a spus că aceasta nu este o soluţie şi l-a invitat pe ministrul Sănătăţii să conducă spitalul din Drobeta Turnu Severin.

„Dacă ministrul crede că la venituri de 4.800.000 şi cheltuieli de 6.000.000 de lei va putea un manager să facă ceva eu îl felicit, dar nu îl aştept decât trei luni să conducă un spital judeţean cu banii aceştia şi îmi dau eu demisia dacă el va reuşi. Îi doresc să se gândească la o strategie naţională viabilă pentru a funcţiona totuşi sistemul de sănătate în condiţiile în care trebuie să asigurăm totuşi sănătatea populaţiei.”, a mai spus Borugă.

Spitalul din Drobeta Turnu Severin este finanţat de Casa de Asigurări de Sănătate şi Consiliul Judeţean Mehedinţi. Alte venituri proprii se încasează din coplată, aproximativ 3 000 de lei pe lună şi 1260 de lei săptămânal din diverse servicii pe care le plătesc pacienţii neasiguraţi.

Oana Mitu

Corina Macavei

loading...


Un Comentariu

  1. Cred ca d-na manager a uitat ca d-l Stanisoara n-o uita pt. tradare …Antonescu si Nicolaescu fac parte din
    acelasi partid politic cu Stanisoara asa ca ar fi bine sa fie mai atenta cu declaratiile …belicoase !

Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top