luni , 29 noiembrie 2021
NEWS ALERT

UN COTIDIAN ROMÂNESC ŞI-A DESCHIS O REDACŢIE LA KLADOVO (SERBIA) PENTRU ROMÂNII DIN VALEA TIMOCULUI

Ziarul online jurnalromanesc.ro, un portal pentru românii de pretutindeni, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), şi-a deschis o redacţie la Kladovo, în Serbia, la câţiva paşi de ţara mamă, de România.

romeo

Iniţiatorul proiectului este jurnalistul severinean Romeo Crîşmaru, care şi-a propus prin deschiderea unei redacţii la Kladovo să formeze şi ziarişti de limba română în această zonă, unde oameni vorbesc româneşte foarte bine în familie, dar nu ştiu să citească şi să scrie româneşte.

„A fost ideea noastră de a deschide această redacţie aici pentru că în această zonă nu există ziarişti de limba română. Aşa cum de exemplu, în Moldova sau în Republica Ucraina există o presă foarte puternică de limba română, românii de aici sunt lipsiţi de informare în limba lor maternă, iar lipsa acestei informări se vede foarte bine. Aş da doar un exemplu, anul trecut aici în Kladovo au fost 280 de copii care au mers la şcoală să înveţe limba română, acum mai sunt doar 44. Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi existat aici ziarişti puternici de limba română care să tragă de mânecă pe aceste autorităţi locale. Poate că mâine-poimâine şi ziariştii de aici vor contribui şi vor aduce progres acestei zone”, spune Romeo Crîşmaru, directorul ziarului.

La inaugurarea redacţiei au fost prezenţi şi Consulul general la Zajecear, Excelența Sa Iulian Nițu, precum şi Radu Cosma din partea Departamentulului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, coordonatul acestui proiect.

„Este încă una din realizările românilor noştri din Valea Timocului în colaborare cu românii din România. Cred că este în primul rând o realizare pentru că în mass-media din România este destul de slab informată despre evenimentele care se petrec în Valea Timocului şi mai ales am observat că în mass-media din România apar foarte multe informaţii distorsionate”, a declarat consulul Iulian Niţu.

„Cred că este un proiect  consonant pentru că e nevoie de mediatizarea situaţiei românilor din Valea Timocului, din Serbia de Răsăsit şi e nevoie ca românii de aici să înceapă să înveţe limba română şi să cunoască realităţile româneşti”, a spus, la rândul rău, consilierul Radu Cosma de la Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Alături de Timocpress, un cotidian apărut în anul 2006 în această zonă, Jurnalul Românesc îşi propune să facă o  istorie a presei de limba română în Valea Timocului.

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top