miercuri , 27 octombrie 2021
NEWS ALERT

UNII POLIȚIȘTI ALEG SĂ NU IA MITĂ

Doi polițiști din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți au fost felicitați miercuri, într-un cadru festiv de superiorii lor, dar și de conducerea Direcției Județene Anticorupție Mehedinți și procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți pentru că în ultimele săptămâni au refuzat să accepte mita din partea unor persoane certate cu legea. Subinspector de poliție Deloreanu Alexandru din cadrul formațiunii Investigații Criminale al Poliției Strehaia a denunțat ofițerilor antiorupție cazul unui bărbat care i-a oferit 2 000 lei ca să-l favorizeze într-un dosar în care era cercetat, iar agent principal Petolescu Alexandru a refuzat 200 lei din partea unui șofer pe care l-a depistat că aveasigurare falsă la un autoturism înmatriculat în Franța.

ipj-2

În ultima zi a lunii ianuarie, sinsp. Deloreanu Alexandru din cadrul Poliției orașului Strehaia i-a anunțat pe ofițerii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Mehedinți cu privire la faptul că, având spre instrumentare un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Strehaia, cel cercetat pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie i-a propus  „să rezolve situaţia”, dându-i de înţeles că îi cere să-şi încalce atribuţiile de serviciu. Zilele următoare, bărbatul respectiv a insistat telefonic, să se întâlnească neoficial cu polițistul pentru a-l determinasă propună o soluţie de neurmărire penală şi pentru a-i furniza date confidenţiale privind mersul anchetei, în schimbul sumei de 2.000 lei.

Ofițerii anticorupție l-au prins în flagrant pe individ în data de 3 februarie Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi luând împotriva acestuia măsura preventivă a controlului judiciar, pe o perioadă de 30 de zile, fiind cercetat pentru dare de mită.

În cadrul conferinței de presă susținută miercuri la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți, sinsp. Deloreanu Alexandru a declarat că iediat ce și-a dat seama de intențiile bărbatului pe care îl cerceta, l-a denunțat.

“Subinspector de poliție Deloreanu Alexandru ”Cei care încearcă să ne abordeze, neoficial nu o fac în mod direct, trebuie să deducem asta dn comportamentul lor, din expresii populare: să plătească deranjul, din care trebuie să înțelegem. Trebuie să facem diferența când este intenția lor de a oferi sau doar încearcă să se pună bine cu noi ca să obțină anumite informații de la noi. Atunci să punem punctul pe i, să avem stăpânire de sine și să facem denunțul. Salariul este destul de mic, dar oferă o siguranță și un caracter de permanență.”, a declarat polițistul.

Cel de-al doilea polițist premiat miercuri  a refuzat mită în valoare de 200 de lei de la un șofer care avea asigurare falsă la autoturismul pe care îl conducea. Agent principal Petolescu Alexandru recunoaște că se descurcă foarte greu cu salariul de polițist, dar nu s-a gândit să accepte “atenția” șoferului respectiv.

“Problema de a rezista tentației nu este neapărat o problemă economică, trebuie să fie o problemă de moralitate și atunci imediat a fost înlăturat factorul economic. Nu am pus problema așa, deși îmi este foarte greu, salariul este relativ mic. Nu s-a pus niciodată problema să iau acei bani și să îmi văd mai departe de treabă, nu am putut din punct de vedere moral să fac acest lucru și nu puteam să fiu împăcat cu mine. Moralitatea și legalitatea este ceea ce ne face pe noi să fim polițiști. Altfel am fi altceva.”,a declarat ag. princ. Alexandru Petolescu.

Cei doi au primit diplome de felicitare din partea conducerii Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți care nu dispune de banii necesari și pentru recompense financiare.

“Felicitări pentru atitudinea pe care au avut-o față de cetățeni care au vrut să-i mituiască. Corupția este un fenomen global, care a cuprins întreaga societate românească și nu numai și unul dintre obiectivele Poliției mehedințene este acela de a preveni și combate corupția în rândul cadrelor de poliție. Cei doi au avut o atitudine de apreciat.”, a declarat comisar şef Ștefan Ponea, șeful IPJ Mehedinți.

Din partea conducerii Serviciului Județean Anticorupție Mehedinți, cei doi polițiști au primit diplome de integritate pentru implicarea în combaterea faptelor de corupție, agende, câte o icoană semnată Ioan Popa Popa’s și câte un ceas de perete.

“Sunt poate acțiuni obișnuite, dar tentațiile sunt foarte mari în munca de poliție. Vreau să vă spun că domnul Deloreanu a refuzat o sumă de 2000 lei, care este poate egal cu salariul pe care dumnealui îl ia într-o lună de zile pe o lună de zile. Tentația a fost fantastic de mare.”, a declarat șeful Serviciului Județean Anticorupție, subcomisar Remus Luca.

Cele mai multe cazuri de dare de mită din Mehedinți, ajung la procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți, Cornelia Cîrjeu, prezentă la conferinaț de la IPJ Mehedinți.

„Nu pot decât să le adresez felicitări, să le urez să continue asa, iar exemplul lor să-i impulsioneze și pe ceilalți pentru ca împreună să constituim o societate mai curată, mai morală și mai bună.”, le-a transmis polițiștilor procurorul Cîrjeu.

Pe lângă cele două cazuri în care polițiștii au refuzat mita, ofițerii anticorupție au avut de-a face în 2013 și cu situații în care polițiștii au fost acuzați de fapte de corupție. Șase angajați ai Ministerului Afacerilor Interne din Mehedinți au fost trimiși în judecată penstu astfel de acuzații.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top