vineri , 30 iulie 2021
NEWS ALERT

VICTOR PONTA A VORBIT DESPRE DISPONIBILIZĂRILE DE LA RAAN

Prima zi de campanie electorală pentru europarlamentare a fost prilejul perfect pentru ca premierul Victor Ponta să vină în județul în care omul său de partid a fost arestat preventiv pentru fapte de corupție. Într-un tur de forță, Victor Ponta a vizitat uzina de vagoane și a avut o întâlnire cu administratorii Regiei Autonome pentru Activități Nucleare. Cei aproximativ  2500 de angajați ai RAAN au fost încă o dată duși cu “poanta” că disponibilizările nu îi vor afecta foarte tare. Premierul a recunoscut însă,că vor pleca salariați din companie în perioada următoare și a negat că Guvernul este dator să achite apa grea produsă la Romag Prod și care este în custodie.

 

La Regia Autonomă pentru Activități Nucleare din Drobeta Turnu Severin, Victor Ponta a vorbit cu administratorii judiciari și cel special. În timp ce oamenii așteaptă să ajungă cu salariile la zi și răspunsuri concrete cu privire la viitorul lor, prim-ministrul a amânat agonia până în luna iunie, după alegerile europarlamentare. Premierul a declarat că nu se vor salva toate locurile de muncă, anunțând astfel disponibilizări, fără să precizeze numărul și nici când vor fi făcute.

ponta 1„Până în luna iunie avem trei răspunsuri esențiale: care este perspectiva economică și planul de contiuare a activității, ce se întâmplă cu persoanele care vor fi disponibilizate și integrarea lor în prevederile legale privind plățile compensatorii. În al treilea rând, situația sistemului de termoficare pentru municipiul Drobeta Turnu Severin.”, a declarat Victor Ponta la Drobeta turnu Severin.

În săptămâna premergătoare campaniei electorale Guvernul a alocat 60 de milioane de lei pentru RAAN, o sumă mult prea mică însă, față de cea pe care o are de acoperit pentru apa grea comandată și care se află în custodia Romag Prod încă din a doua jumătate a anului 2013. Întrebat cu privire la cei 370 de milioane pe care Guvernul trebuie să-i achite unității din Drobeta turnu Severin, Victor Ponta a spus că Executivul nu este dator.

„Noi acum avem apă grea pentru unitățile 3 și 4, chiar și petru 5. Noi luăm acea apă grea, să dea Dumnezeu să avem și unde să îl folosim pentru că nu este un produs pe care să poți să-l vinzi în altă parte. Nu poți să o folosești decât la Cernavodă, la reactoarele de apă grea. Toate soluțiile pe care le-am găsit în această perioadă au fost pentru păstrarea celei mai mari părți, nu a tuturor, a locurilor de muncă, pentru o perspectivă clară în anii care urmează, pentru o infrastructură economică care a fost gândită, în anii 76 – 81, când era o altă gândire despre perspectiva producției de energie nucleară în România.  Nu este vorba despre datorii, luăm conform prevederilor legale la rezervele statului apa grea care este produsă aici spunând foarte sincer și direct că sper să facem grupurile 3 și 4, pentru că altfel am luat-o degeaba apa grea.”, a mai spus Victor Ponta.

În ultimele luni, salariați de pe cele două platforme ale companiei, Romag Prod și Romag Termo au reclamat prin proteste faptul că salariile se primesc cu întârziere și sunt înjumătățite. Liderii de sindicat au arătat că blocajul financiar care conduce  la falimentarea unităţii este cauzat de faptul că apa grea produsă la Romag Prod nu este reluată de Guvern, aşa cum s-a angajat. În Mehedinți, Victor Ponta a fost însoțit de Liviu Dragnea, ministrul Economiei, Constantin Niță și ministrul delegat pentru energie Razvan Nicolescu, cel care nu a vrut să dea ochii cu presa.

Oana Mitu

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top