duminică , 23 ianuarie 2022
NEWS ALERT

VILELE DIN CLISURA DUNĂRII, CONSTRUCŢII HAOTICE ÎN ZONĂ PROTEJATĂ

harta clisura dunariiPutem face turism, respectând în acelaşi timp mediul şi regulile naturii? O întrebare la care desigur că răspunsul nu este uşor de dat. Este adevărat că acolo unde omul a ajuns cu pasul, natura a bătut în retragere. O coabitare undeva la limita legii pare posibilă, deşi nu de puţine ori legile scrise ale oamenilor au călcat în picioare legile nescrise ale naturii. O astfel de situaţie o găsim în una dintre cele mai frumoase zone din lume, Defileul Dunării, unde în ultimii ani s-a construit şi din păcate s-a construit haotic.

În Clisura Dunării pensiunile au apărut pe la începutul anilor 2000. În cazul acestora, între timp, lucrurile s-au schimbat, în sensul că reglementările s-au înăsprit mult. Astăzi autorizaţiile se primesc de la Protecţia Mediului, instituţie care nu eliberează avizul dacă nu ţi-ai prevăzut în proiect, ca şi proprietar de pensiune şi o staţie de epurare. „Cei din turism, cei care sunt implicaţi cunosc foarte bine aspectul privitor la mediul înconjurător. Apoi avem organele abilitate care ne supaveghează şi care nu ne eliberează avize până nu facem toate demersurile în a respecta cu stricteţe mediul înconjurător. Mai nou este obligatoriu ca fiecare construcţie care se ridică să obţină avizul de la mediu, iar mediul eliberează avize doar în cazul în care ai prevăzut ori o staţie de epurare, ori o fosă septică cu vidanjare” ne spune Doru Oniga, unul dintre cei mai vechi proprietari de pensiuni din Clisura Dunării.

Vilele, construcţii haotice în areal protejat de lege

Şi dacă proprietarii de pensiuni încearcă să facă un turism care să respecte mediul, problema cea mai mare în acestă zonă sunt însă locuinţele private. În ultimii cincisprezece ani, zeci, ori poate sute de români cu dare de mână şi mai ales sprijin de sus au ridicat în Clisura Dunării vilă după vilă. Rezultatul… „Se cam construieşte haotic. Ar trebui să existe un plan urbanistic în detaliu şi să se respecte o anumită arhitectură a clădirilor, pentru că altfel degenerează lucrurile şi nu mai ai o privelişte frumoasă privind de pe Dunăre, când te plimbi, să vezi o casă într-un fel, o alta în alt fel”, spune Doru Oniga.

Turiştii sunt însă de altă părere. Oamenii spun că multitudinea de vile construite aici în ultimii ani a schimbat mult aspectul zonei. În primul rând panorama fluviului a fost afectată. De pe şosea turistul nu mai are vedere la fluviu, ce să mai vorbim de un loc de pescuit, în sectorul Eşelniţa – Dubova. Întrebaţi dacă era mai bine ca locul caselor să fi fost luat de pensiuni, care oferă posibilităţi de relaxare şi altor turişti, decât potentaţilor vremii, turiştii sunt de părere că da: „normal că ar fi fost mai bine mai multe pensiuni decât tot felul de case. Nu este în regulă, trebuie să fie o pensiune, să te opreşti din drum, stai acolo, te relaxezi, decât fel şi fel de case. Este o zonă desebit de frumoasă, dar dacă vii pe malul Dunării, din cauza caselor construite nu se prea vede ”. „Cine le-a construit a ştiut de ce le-a construit, probabil că a avut protecţia autorităţilor locale, sau… pentru că nu construieşte nimeni dacă nu are un gen de aprobare verbală sau scrisă” ne spune un alt turist din Bucureşti.

Război surd cu autorităţile localeharta clisura dunarii

Dealtfel, de câţiva ani, între reprezentanţii Parcului Natural Porţile de Fier şi autorităţile primăriilor din zona Clisurii este un război surd. Deşi cei care construiesc în acestă zonă ar trebui să ia un aviz de la Parcul Natural, reprezentanţii primăriilor trec peste acest aviz şi acordă autorizaţiile. Sub protecţia lor, indivizi potenţi financiar nu se mulţumesc cu terenul pe care îl au şi se întind în Dunăre făcând umplutură de teren. În acest fel este afectat lacul de acumulare şi habitatul hidro, cea ce încalcă legile în vigoare. Numai anul acesta reprezentanţii Parcului Natural Porţile de Fier au identificat opt situaţii de acest gen, cinci în Caraş-Severin şi trei în Mehedinţi. De-a lungul anilor au fost mult mai multe, dar deşi i-au sancţionat pe cei care au încălcat legea, în instanţă au pierdut procesele, iar amenzile au fost anulate. Au fost desigur şi excepţii: „Turismul durabil este unul din dezideratele pe care încercăm să le impunem în arealul Parcului Natural Porţile de Fier, cu activităţi diverse, fie de conştientizare a vizitatorilor şi a comunităţilor locale, în scopul protejării biodiversităţii şi peisajului, fie prin măsurile coercitive pe care le aplicăm în cazul nerespectării regulilor. Sunt indivizi care nu înţeleg să respecte regulile de vizitare, care îşi construiesc case de vacanţă în locuri nepermise de legislaţia în vigoare, unele din ele chiar cu sprijinul autorităţilor locale. În sensul că li se emit autorizaţii de construcţie fără avizul Parcului Natural Porţile de Fier. În arealul parcului am identificat, numai anul acesta, până în prezent, circa opt cazuri de acest gen pentru care am procedat la aplicarea măsurilor prevăzute de lege. Acestea constau în umpluturi ale albiei fluviului Dunărea, în zone de protecţie integrală, pentru mărirea supafeţei proprietăţii. Desigur că de-a lungul anilor au fost mult mai multe, în instanţă s-au rezolvat o parte din ele, în sensul că noi le-am pierdut, le-au câştigat ei, altele au fost rezolvate în favoarea noastră, în sensul că au plătit amenda” ne spune Marian Jiplea, directorul Parcului Natural Porţile de Fier.

Pentru încălcarea legislaţiei în acest acest parc România a şi fost reclamată de Greenpeace la Comisiea Europeană. Reprezentanţii parcului spun însă că raportul Greenpeace este doar în parte corect. „Nu au fost defrişate 20 de hectare de pădure în vederea constuirii acestor case de vacanţă, aşa cum se susţine acolo. Este vorba doar de umpluturi în albia fluviului, umpluturi care au diminuat arealul habitatelor de zone umede, ştiut fiind că cursul Dunării, Baziaş – Porţile de Fier este un sit Natura 2000 de importanţă comunitară”.

 

Mihai BĂDESCU

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top