miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

WEEK-END DE FOC PENTRU POMPIERI: INTERVENȚII ÎN ZECI DE LOCALITĂȚI DIN MEHEDINTI

În  weekend, pompierii din cadrul ISU “Drobeta” al judeţului Mehedinţi au intervenit pentru a stinge 23 de incendii, care au izbucnit la vegetaţie uscată şi mirişte, pe raza a 13 localități, principala cauză a izbucnirii acestora fiind igienizarea terenurilor folosind focul deschis.

incendiu-vegetatie-1-500x300Focul a cuprins la sfârșitul săptămânii suprafețe importante din localităţile Dr.Tr.Severin, Cioroboreni (comuna Jiana), Izvoarele (comuna Şimian), Drincea (comuna Punghina), Izvorul Bârzii (comuna Halânga), Vânjuleţ, Valea Ursului (comuna Tâmna), Bârda(Malovăţ), Pluta (comuna Butoieşti), Hotărani (comuna Vânjuleţ), Eşelniţa, Jidoştiţa (comuna Brezniţa de Ocol) şi Hinova.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratlui Județean penru Situații de Urgență, au fost afectate de incendii aproape 200 hectare de vegetaţie uscată şi mirişte, dar şi opt hectare de culturi de grâu. În unele cazuri a existat pericolul extinderii focului la pădurile învecinate, toate acestea din cauza neglijenţei cetăţenilor şi a nerespectării regulilor de prevenire a incendiilor atunci când pentru igienizarea terenurilor au folosit focul deschis.

În speranţa că pe viitor, cetăţenii vor manifesta mai multă atenţie atunci când, pentru diferite acţiuni, utilizează focul deschis, ISU „Drobeta”   reaminteşte câteva reguli de prevenire a incendiilor:

– este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pe timp de vânt;
– pentru ca arderea să poată fi controlată, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi în jurul cărora se curăţă vegetaţia  pe o suprafaţă de aprox. 5m;
– arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se face numai pe timp de zi, activitatea fiind permanent supravegheată până la terminare;
– arderea se efectuează numai în zone care să nu permită propagarea focului la gospodăriile populaţiei, plantaţiile agricole, fondul forestier, reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale etc;

– la terminarea activităţii se va urmări stingerea totală a focului înainte de a părăsi locul arderii, fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor.
Activităţile de ardere a miriştii, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale  pot fi executate numai după obţinerea, în prealabil, a permisului de lucru cu foc. Emiterea acestuia se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate sau persoana împuternicită în acest sens.
Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top